Innenriks

«Han leder et ungdomsparti, ikke en hær»

De andre ungdomspartienes ledere slår ring om AUFs Eskil Pedersen.

- Jeg synes det er hjerteskjærende at mennesker tillater seg å si slike ting om Eskil Pedersen, og jeg blir skikkelig provosert når noen sier at man må ta debatten. Dette er ikke en debatt vi bør ta, sier KrFUs leder Elisabeth Løland.

Uttalelsen kommer etter at det har blitt stilt spørsmål ved Pedersens rolle som leder i forbindelse med massakren på Utøya, og flukten fra øya. Kritikken kom til overflaten igjen forrige uke. Da uttalte bistandsadvokat Brynjar Meling han har «klienter som mener det er legitimt å diskutere Eskil Pedersens innsats 22. juli».

Dagsavisen har snakket med lederne for de andre ungdomspartiene. Ingen av dem vil kritisere Pedersen. Tvert imot. De slår ring om AUF-lederen. Flere av dem understreker at ingen andre enn Pedersen selv og de andre AUF-erne fullt ut kan forstå hvordan det var å være på øya mens skytingen begynte.

- Hinsides sammenligning

- Når det sammenlignes med å være oberst i en hær, eller kaptein på et skip, vet jeg ikke om jeg skal le av dem som sier det eller gråte i medfølelse med Eskil, sier KrFU-lederen. Hun mener det er hinsides å sammenligne rollen som ungdomspartileder med å ha ansvaret i en væpnet konflikt.

- Vi øver oss på å håndtere stressende situasjoner, men ikke på å håndtere en massakre, sier Løland.

Sosialistisk Ungdoms leder Andreas Halse karakteriserer kritikken mot Pedersen som usaklig og smakløs.

- Av enkelte kommentarer virker det som om man nærmest forventes å ha to år på krigsskole og ett år med skarpt oppdrag bak seg for å kunne bli ungdomspartileder, sier han. Halse legger til at han er usikker på hva de som kritiserer Pedersen ønsker at han skulle ha gjort.

- Jeg har ikke sett noen ha kommet med handlingsalternativer. Mener de han skulle ha konfrontert en væpnet desperado? spør han. Halse mener at de eneste som er feige i denne debatten er de som står på utsiden og kritiserer overlevende ungdom fra en krisesituasjon.

- Ikke en hær

Unge Høyres leder Paul Joakim Sandøy mener mye av det kjøret som har vært mot Pedersen er urimelig.

- Han leder et ungdomsparti, ikke en hær, sier Sandøy.

Han synes generelt det er vanskelig å uttale seg veldig tydelig når man ikke har vært i samme situasjon.

- Jeg skulle ønske vi kunne bli ferdige med dette nå, det er en urimelig kritikk. En ting er ofre og etterlatte, som må få si hva de vil. Men når jeg leser kommentarene i nettdebatter blir jeg bare kvalm og lei meg, sier han.

Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn viser til at AUF-lederens handlingsmåte er omtalt i Gjørv-kommisjonens rapport. Der går det fram at skipperen på MS Thorbjørn meldte sin bistand klokka 17.24, mens Pedersen selv ringte fire minutter etter og varslet om skytingen og at han var i en båt. Politiet ba dem «komme seg i sikkerhet».

- Så vidt jeg har fått med meg har han gjort det han har fått beskjed om av politiet. Jeg kan ikke forholde meg til annet enn at det er slik man skal gjøre, jeg har ikke sett noe holdepunkt for at han burde gjort noe annet, sier Rotevatn og fortsetter: - Jeg har vanskelig for å forstå den kritikken som har vært i offentligheten.

Han mener det er helt naturlig for alle som var på øya å forsøke å komme seg bort.

- Avsporing

Senterungdommens leder Sandra Borch sier at det er mye følelser inne i bildet, men at hun ikke forstår kritikken som rettes mot ungdomspolitikeren.

- Han har ikke gjort noe galt, han har gjort det vi alle ville ha gjort. Det må være fryktelig tungt å være Eskil Pedersen nå, men han viser styrke og står på, sier hun.

Også Rød Ungdoms leder Seher Aydar avfeier kritikken mot AUF-lederen.

- Det er veldig drøyt å rette kritikk mot Eskil Pedersen, sier hun og legger til at ingen kan sette seg inn i en slik situasjon, der man angripes slik, uten å vite noe om hva som skjer.

Aydar mener kritikken mot Pedersen er en avsporing, og at man må bruke tiden til å jobbe mot høyreekstreme krefter, ikke mennesker som prøver å redde livet sitt.

- Umulig å sette seg inn i

Fpu-leder Himanshu Gulati sier at han registrerer at det er mye diskusjon rundt folks handlinger, men at han ikke ønsker å kommentere saken fordi det blir umulig for noen som ikke var der å sette seg inn i det.

- De ble rammet av noe av det mest grusomme man kan forestille seg, det er nok noe vi alle i lederroller har forsøkt å tenke på og gjøre oss tanker om, men det blir umulig for oss som ikke var der å sette seg inn i den situasjonen, sier Gulati.

Eskil Pedersen sier til Dagsavisen at han har sagt det han ønsker å si om flukten fra Utøya. Likevel uttrykker han overfor Dagsavisen takknemlighet for støtten fra de andre ungdomspartilederne.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen