Innenriks

– Han hadde fortjent medalje

– Det er synd, men forståelig, sier tidligere statsminister Kåre Willoch om at det ikke skal deles ut flere krigsmedaljer til veteraner.

Bilde 1 av 2

Fredag for en drøy uke siden bestemte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at det ikke skal deles ut flere krigsmedaljer til glemte veteraner. Dermed vil heller ikke Høyre-nestoren Kåre Willochs onkel, som kjempet mot tyskerne på Narvik Havn i 1940, bli dekorert for sin innsats om bord panserskipet Eidsvold. Sjøoffiseren Odd Isaachsen Willoch nektet ifølge Aftenposten å overgi skipet til tyskerne, som resulterte i at det ble sprengt. 175 av mannskapet, blant dem Odd Isaachsen Willoch, mistet livet.

– Etter mitt skjønn ville det vært naturlig om han hadde blitt dekorert. Hans innsats er hevet over enhver tvil, men han falt utenfor regelverket som gjaldt i 1945, sier Willoch.

Les også: Han er én av de glemte veteranene

– Synd

Hans familie spilte inn Odd Isaachsen Willoch som en aktuell kandidat til krigsmedalje i forbindelse med Forsvarsdepartementets historikerprosjekt, som hadde som formål å rette opp skjevheter i tidligere medaljetildelinger. I alt 1.300 navn ble foreslått fra publikum, men nå har altså forsvarsministeren satt strek for prosjektet. Det har vakt reaksjoner fra blant andre historiker Lars Borgersrud, som sammen med to andre historikere har sittet i en referansegruppe som har gitt råd til regjeringens prosjektgruppe.

Willoch er ikke i tvil om at flere motstandsfolk hadde fortjent å bli dekorert.

– Jeg synes det er synd. Det er ingen tvil om at dette er folk som gjorde en fremragende innsats for Norges kamp mot tyskerne. Det var et betydelig antall fremragende motstandsfolk i de siste krigsårene, og sommeren 1945 var ikke et så bra år fra et motstandssynspunkt her i Norge, sier Willoch.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– God hensikt

Han understreker imidlertid at han har forståelse for forsvarsministerens begrunnelse for at det ikke lar seg gjøre å dele ut flere medaljer. Eriksen Søreide har vist til konklusjonen fra prosjektgruppen, som mener det ikke er mulig å dekorere noen uten å skape ny urett mot andre fordi det mangler tilstrekkelig kildemateriale.

– Jeg skjønner godt at regjeringen har hatt en god hensikt, men funnet ut at de ikke har tilstrekkelig kapasitet, sier Willoch.

Flere av motstandsfolkene som hittil ikke har mottatt medaljer, tilhører sabotasjegrupper som under krigen var under sovjetisk kommando, blant dem Osvald-gruppen. Willoch fester ingen lit til at det har spilt inn på Eriksen Søreides beslutning.

– Å legge slike motiver til grunn for avslaget blir helt feil. Uvilje mot kommunistiske motstandsfolk kan ha spilt en rolle for noen i 1945, men det har overhodet ikke noe med dagens situasjon å gjøre. Den nåværende regjeringen hadde ikke tiltrådt i 1945, sier Willoch.

Kommentar: Medaljenes baksider (Hege Ulstein)

Mer fra Dagsavisen