Han blir kalt pamp: – Det er ikke så mye uvanlig med meg, svarer Jørn Eggum

Jørn Eggum føler seg ikke som noen pamp. Her svarer han og andre forbundstopper på kritikken fra Rødt.

Av: Helge Rønning Birkelund

Rødt sparer ikke på kruttet overfor Arbeiderpartiet, SV og LO-ledelsen i et internt diskusjonsnotat i forbindelse med at partiets landsmøte skal vedta nytt prinsipprogram.

I notatet går Rødt til kraftig angrep på Arbeiderpartiet og LO-ledelsen.

Forbundsleder i Fellesforbundet, det største LO-forbundet i privat sektor, Jørn Eggum, kaller diskusjonen for «spesielle greier».

Les også: Oslo Sp-leder ut mot Vedums kritikere: – Jeg er en byråkrat på sykkel i Oslo selv 

– Tar en øl og ser fotball

– Som forbundsleder bruker jeg ekstremt mye av min tid ute hos medlemmer og tillitsvalgte. Det er sånn vi i Fellesforbundet er bygd opp og jobber, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Topptillitsvalgte i fagbevegelsen blir i Rødt-dokumentet beskyldt for å leve «et veldig forskjellig liv fra arbeiderne på grunnplanet». Det skal forklare noe av grunnen til at deler av toppsjiktet i fagbevegelsen har en tendens til å inngå kompromisser med makthaverne, og aktivt hindre de som vil kjempe i stedet for å samarbeide, mener deler av Rødt.

– Vi besøkte 3.993 bedrifter i 2018. Det er fra disse besøkene jeg henter de viktigste innspillene og får fram utfordringer som må løses. Dette gjør vi for medlemmene våre. Vanlige folk som limer samfunnet sammen, sier Jørn Eggum, som i kraft av sitt forbundslederverv også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

– For øvrig er jeg bare en korpusmontør (håndverker i smedfaget, red. anm.) som bruker så mye tid som mulig med familie, tar en øl med venner eller går på Brann stadion. Det er ikke så mye uvanlig med det, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mette Nord kaller Rødts interne debatt om pampevelder for «interessant». Foto: Mimsy Møller 

– Interessant debatt

Mette Nord leder det desidert største forbundet i LO, Fagforbundet. Også hun er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

Hun synes det er interessant at Rødt nå diskuterer disse spørsmålene, men vil ikke blande seg inn i deres interne diskusjon.

– Sett fra Fagforbundets side er det likevel viktig at alle gode krefter slutter opp om trepartssamarbeidet og den norske arbeidslivsmodellen. Vi er overbevist om at arbeidsfolk i Norge fortsatt er tjent med dette. Ikke minst sett i lys av fagbevegelsens stilling i andre land, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Førstesekretær i LO, Julie Lødrup, vil verken legge seg opp i eller kommentere en intern debatt i Rødt.

– I den faglig-politiske uttalelsen fra LO-kongressen heter det at LO kan støtte og samarbeide med partier som stiller seg bak våre mål, og som bygger på det parlamentariske demokratiet som styringsform, anerkjenner den viktige jobben som gjøres av våre tillitsvalgte på alle nivåer, og den sentrale rollen det norske trepartssamarbeidet har, poengterer hun.

Les også: – Det verste eksempelet på skrivebordsteori tenkt ut av folk med lakksko på et kontor i Oslo 

Viktige saker for folk

Heller ikke ledelsen i Arbeiderpartiet vil kommentere eller blande seg inn i Rødts interne diskusjoner.

Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) kommenterer det slik:

– LO har folk som jobber med saker som er avgjørende for det brede lag av befolkningen, arbeidstakere og våre familier. Ledelsen er med folk på grunnplanet og er klar for å forbedre rettighetene til vanlige arbeidsfolk og for å forsterke velferdsstaten, sier han.

(Fri fagbevegelse)