Innenriks

– Hallo, Horne

Aps nye familie- og kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen etterlyser statsråd Solveig Hornes (Frp) likestillingsmelding.

Bilde 1 av 2

– Regjeringen har så langt kun gjennomført politikk som har satt likestillingskampen tilbake i tid. I tillegg har de altså brukt to år på å skulle legge fram en ny likestillingsmelding, sier Trettebergstuen.

Hun viser til at noe av det første den blåblå regjeringen gjorde da de entret regjeringskontorene var å trekke Stoltenberg-regjeringens likestillingsmelding: Likestilling kommer ikke av seg selv.

Før sommeren skulle de blåblås likestillingsmelding komme. Det er denne Trettebergstuen etterlyser.

LES OGSÅ: 365 kvinnedager

– Har ikke fulgt med

Horne tar ikke kritikken så tungt:

– Trettebergstuen har ikke fulgt med. Jeg sendte brev til Stortinget for 14 dager siden om at likestillingsmeldingen blir utsatt til i høst, sier Horne.

– Om den kommer i juni eller august er ikke poenget. Nå har det gått to år, og regjeringen har enda ikke klart å vise sine helhetlige visjoner for likestillingspolitikken, svarer Trettebergstuen.

Horne mener hun allerede har vært tydelig på hva som er regjeringens likestillingspolitikk.

– Jeg har allerede varslet at meldingen skal konsentrere seg om fem områder: Vold i nære relasjoner, arbeid, utdanning, helse og entreprenørskap.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Foreslår felles lov

Horne viser videre til at regjeringen vil styrke likestillingen og diskrimineringsvernet.

– Blant annet ved å fremme forslag om en felles likestillings- og ikke-diskrimineringslov, sier Horne.

Hun viser til at dette også var anbefalingen fra Diskrimineringslovutvalget, som leverte sin utredning i 2009, og at dette ble støttet av de fleste høringsinstansene.

Arbeiderpartiet er sterkt uenig, og varsler kamp for at likestillingsloven forblir en egen lov.

– Mange er redde for at en sammenslåing vil føre til at fokuset på kjønnslikestilling og diskriminering svekkes. Likestillingsloven har vært avgjørende viktig av både praktisk og normativ betydning, sier Trettebergstuen.

– Bakstreversk

Horne mener imidlertid at Ap står ganske alene i sitt syn.

– Det er kun LO og Ap som er litt bakstreversk og ikke ønsker å slå disse sammen. De fleste instanser jeg har snakket med, mener det er klokt å slå dem sammen. Det viktigste er ikke hvor mange lover vi har, men innholdet i dem, sier Horne.

– Makt bak krava

Ap mener også at likestillings- og diskrimineringsnemnda må gis sanksjonsmuligheter ved bøter, slik at det koster å diskriminere.

– I dag har ombudet og nemnda ikke mulighet til å sette slik makt bak krava, sier Trettebergstuen.

Horne mener Ap kunne gjort dette da de selv satt i regjering. Selv mener hun det er for tidlig å konkludere i spørsmålet.

– Akkurat hvilke sanksjonsmuligheter som er aktuelle, må jeg komme tilbake til. Men det er et klart mål å styrke lovhåndhevingen.

Mer fra Dagsavisen