Innenriks

Hagen tapte kampen om OL

FRP-LANDSMØTET: Med Siv Jensen på laget stemte et overveldende flertall i Fremskrittspartiet nei til OL i Oslo i 2022. OL-tilhengerne klamrer seg fortsatt til håpet, og setter nå sin lit til Stortinget.

GARDERMOEN (Dagsavisen): - Jeg synes det var trist at landsmøtet ikke kunne vente med avgjørelsen. Men det var ikke uventet at Fremskrittspartiet er imot at vi skal bruke så mye penger på et OL, sier gruppeleder Carl I. Hagen i Oslo Frp til Dagsavisen.

Etter årevis med arbeid, millioner av kroner til søknadsprosessen og en folkeavstemning, satte i går Fremskrittspartiets landsmøte ned foten for et mulig OL i Oslo. Med et stort flertall i ryggen sa de nei til statsgarantien hovedstaden trenger for å kunne arrangere vinterlekene.

En av de tydeligste stemmene på landsmøtet for å ikke gi et endelig nei til OL allerede nå, var Carl I. Hagen. Han holdt et tordeninnlegg fra talerstolen der han manet landsmøtet til å utsette avgjørelsen til landsstyremøtet i oktober.

Spiller ballen til Høyre og Ap

Hagen, som omtaler seg selv som «OL-skeptisk», erkjenner nå at veien mot vinterlekene i Norge om åtte år kan bli lang og vanskelig. Han spiller nå ballen over til Høyre og Arbeiderpartiet.

- Da er det i tilfelle Høyre som må akseptere en dissens fra oss og gå til Stortinget. Der er det mest sannsynlig Arbeiderpartiet de må søke støtte hos. Det virker som om det er veldig tungt. Særlig fordi jeg ikke har oppfattet noen entusiasme verken i Arbeiderpartiet eller Høyre på riksplan. Det kan godt hende det hadde blitt nei uansett, men nå er sannsynligheten enda større, sier Hagen.

- Det er synd at landsmøtet til Frp ikke har tillit til sine egne statsråder, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til Dagsavisen.

Han har vært en av de sterkeste pådriverne for et vinter-OL i hovedstaden. Han mener Frps vedtak gjør kampen om statsgaranti enda vanskeligere, men velger fortsatt å være optimist.

- Vi skal jobbe videre med OL-planene, og uavhengig av om det blir et OL eller ikke skal vi bygge anlegg i Oslo, sier ordføreren.

Arild Grande sitter i kulturkomiteen for Ap og sier partiet vil ha et kvalitetssikret OL-budsjett fra Siv Jensen og en samlet avgjørelse fra regjeringen før de bestemmer seg.

- Idretten og Oslo kommune kan ikke gå rundt i et halvt år til og lure på om regjeringen i det hele tatt kommer til å fremme OL-spørsmålet for Stortinget. Derfor haster det med en avklaring, sier han.

Venter på Høyre

Finansminister Siv Jensen stemte selv mot OL i går. Hun sier at nå hun vil avvente hva de andre partiene bestemmer seg for.

- Vi vet ikke hva vår regjeringspartner mener om spørsmålet. Vi vet ikke hva andre partier i Stortinget mener om det, så nå tror jeg vi skal gi dem mulighet til å gjøre opp sin mening slik vi har gjort, sier Jensen, og viser til at Høyre har landsmøte neste helg.

- Det er klokt at regjeringspartiene får beskjed fra sine partier hva de mener vi bør gjøre. Jeg aner ikke hva Høyre mener, og vil ha respekt for at de skal fatte sitt vedtak, før jeg sier mer om hvordan vi håndterer dette videre, sier Jensen.

Mens politikerne i Oslos søkerkomité mener det nå blir vanskelig å få OL til Oslo, er idrettens representanter mer optimistiske:

- Norges Idrettsforbund (NIF) og Oslo kommune har søkt staten om en statsgaranti, og vi forventer at søknaden behandles, og at den kommer opp i Stortinget, sier skipresident og medlem av søkerkomiteen, Erik Røste, til Dagsavisen.

Håper og tror

Også generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, håper og tror at OL-prosessen vil gå sin gang.

- Vi respekterer at Frps landsmøte har sagt nei. NIF og Oslo kommune har søkt staten om en statsgaranti. Vi forventer at søknaden vår fortsatt blir behandlet politisk av regjering og storting. Målet er at det er de folkevalgte som skal avgjøre dette, sier Inge Andersen.

- Dette blir veldig vanskelig, innrømmer formann i søkerkomiteen, byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

- Men nå er det slik at NIF og Oslo kommune ikke har søkt Frps landsmøte om garanti, men Stortinget. Nå skal vi bruke noen dager på å avklare den videre prosessen, sier byrådslederen til Dagsavisen.

Varaordfører og medlem av søkerkomiteen, Libe Rieber-Mohn (Ap), mener det er synd for idretten om det nå skulle bli kroken på døra for OL i Oslo.

- For Oslo by ville et OL vært en ubetinget fordel. For byutvikling og også for breddeidretten. Vi ville fått på plass flere sårt tiltrengte anlegg. Det er synd om vi gir fra oss muligheten til å vise verden at det går an å arrangere et nøkternt OL. Vi må nå få en avklaring på hvor regjeringen står. Vi kan ikke fortsette å bruke mer penger i Oslo, uten at vi vet mer, sier hun.

Eli Grimsby er sjef for OL 2022, og har ikke gitt opp håpet om et OL i Oslo om åtte år.

- Vi hadde ønsket at dette vedtaket ikke kom, og at Frp ville utsette det. Men vi har et klart oppdrag og vi jobber videre med det til noe annet er bestemt, sier Grimsby.

De nærmeste dagene vil OL 2022 og Oslo kommune sammen med Kulturdepartementet sette seg sammen og finne veien videre.

- Ennå er dette så ferskt at hva som nå vil skje bare blir spekulasjoner. Men dette vedtaket er noe vi helt klart ikke ønsket, sier OL-sjefen.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Frps landsmøte: Utreder sykelønnskutt

Mer fra Dagsavisen