Innenriks

Hagen-saken: Politiet mener skoavtrykk peker mot en gjerningsmann

Flere skoavtrykk som er funnet inne i boligen til Elisabeth Hagen, tilhører trolig en gjerningsmann, mener politiet.

Av Dag Kjørholt og Kristian Aaser

På en pressekonferanse i Lillestrøm onsdag, viste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt fram en sko av samme merke, bilder av avtrykket og bilder av to sko fra samme produsent og med samme såle.

– Dette avtrykket er det eneste der vi så langt ikke har klart å identifisere en eier eller bruker. Avtrykket er funnet på et sted som tilsier at det tilhører en gjerningsperson, sa Brøske og la senere til at flere av disse avtrykkene er funnet inne i familiens hus i Sloraveien i Lørenskog.

Avtrykket er avsatt på et sted som politiet betegner som svært interessant.

– Dette er svært relevant for handlingen vi etterforsker. Avtrykket er fra det sentrale åstedet. Det er flere avtrykk fra samme skosåle. Det virker som om skoen er lite brukt. Dette er svært relevant for handlingen vi etterforsker, sa Brøske.

Han understreket at selv om politiet snakker om en gjerningsperson, utelukker de ikke at flere personer er involvert.

Hagen forsvant fra hjemmet sitt 31. oktober i fjor, men politiet gikk først ut med informasjon om saken 9. januar i år. Siden da har etterforskningen pågått for fullt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke livstegn

Politiinspektøren kunne videre opplyse at det ikke har vært ny kontakt med den angivelige gjerningspersonen eller -personene siden kontakten 8. juli. Siste livstegn etter Hagen er fortsatt 31. oktober 2018.

– Politiet har tatt henvendelser som har kommet, på alvor, og vi merket oss at det ble opplyst at Hagen er i live. Det er påfallende at kontakten på nytt har opphørt, og at det ikke har vært noen ny henvendelse etter 8. juli, sa han.

Han sier at de nå anslår at det er usannsynlig at det vil bli fremmet et livsbevis.

– Med andre ord opprettholder vi vurderingen om at hun mest sannsynlig ikke er i live, sier Brøske.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo 2019828. 
Forvinning Anne-Elisabeth Hagen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skomodellene politiet er interessert i få opplysninger om. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etterlyser skokjøpere

Avtrykket i størrelse 45 ble før sommeren sendt til en rekke utenlandske politimyndigheter for hjelp til identifisering. Kort tid etter fikk norsk politi svar på Tyskland.

– Det er en fritidssko av merke Sprox. Denne selges både i Norge og utlandet. I Norge er skoen solgt i butikkjeden Sparkjøp i to ulike modeller. Begge har det samme skosålemønsteret som er avsatt og sikret på åstedet.

Politiet ber om at personer som har kjøpt denne skoen i Norge i størrelse 44, 45 eller 46 i perioden august 2016 til mai 2019 og har betalt kontant, tar kontakt. Den ble også solgt på postordre. Det er solgt i underkant av 1.500 skopar av denne typen i perioden politiet oppgir.

– Vi har oversikt over dem som har betalt med kort og har begynt et arbeid med det. Vi ber også dem ta kontakt med politiet. Det er vesentlig færre kontantkjøp, sa Brøske.

Mer fra Dagsavisen