Styret i Moss sivile lufthavn har vedtatt å legge ned flyplassen.

Hagen: Avgiften kan fjernes

Frp-nestor Carl I. Hagen hiver seg inn i striden om flyplassen på Rygge. Nedleggelsen av flyplassen rammer både pensjonister og arbeidsplasser, advarer han.

 

– Avgiften kan fjernes. Frps stortingsgruppe kan fremme forslag om å fjerne den, oppfordrer tidligere Frp-leder Carl I. Hagen om den omstridte flypassasjeravgiften, som han mener er «helt meningsløs».

– Det er også helt meningsløst av statsministeren å si at hun ikke vil bøye av for Ryanair. Dette handler ikke om det, men om hensynet til arbeidsplasser og forbrukere. Mange eldre benytter seg av Rygge når de reiser på ferie til Spania eller Italia, og vil få vansker med transport helt til Gardermoen. De mister et viktig tilbud, mener Hagen.

– Også Siv Jensen har vært tydelig på at denne avgiften ikke er årsaken til at en flyplass legger ned.

– Det kan godt hende, men den hjelper i hvert fall ikke. Og den gir Ryanair en helt unødvendig unnskyldning.

Forvirring fra Frp

Frp har skapte forvirring i den borgerlige blokken med et utspill om å jobbe mot den omstridte flypassasjeravgiften i forhandlingene.

– Vi vil fjerne flypassasjeravgiften eller gjør andre grep som kan sikre arbeidsplassene på Rygge. Alle steiner skal snus her, sa Wiborg til Dagsavisen onsdag.

Det var også å lese på Østfold Frps Facebook-side at østfoldrepresentantene hadde fått enstemmig støtte fra stortingsgruppen om å løfte dette inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet Harald Tom Nesvik rykket raskt ut for å moderere. Det er helt normalt at partiets stortingsgruppe spiller inn ulike forslag til budsjettbehandlinger, var budskapet da.

– I den forbindelse har flypassasjeravgiften vært ett av temaene som ble spilt inn, sa Nesvik til NTB.

Han fastholder at gruppa ikke vedtok omkamp om avgiften.

– Vi må innse at det ikke blir noe tema nå, uttalte Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi til NTB på vei inn til forhandlingene med Høyre, Venstre og KrF.

Venstre og KrF har på sin side vært åpne for å bøte på skaden med ledighetstiltak i Østfold-regionen.

– Idiotavgift

På Østfold-benken har flere kampånden for Rygge på plass. I et intervju med Smaalenenes Avis er stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) sitert på følgende om flyavgiften:

– Det er en håpløs idiotavgift. Høyre og Frp har aldri ønsket den.

– Nå vil vi også ta ansvar for å prøve å justere kursen. Vi prøver fortsatt å få fjernet avgiften – og vi håper å få byttet den ut med noe annet, sier Schou videre.

Til Dagsavisen har hun ingen utdypende kommentarer.