Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) får økt støtte i grasrota i Arbeiderpartiet. Her sammen med partileder Jonas Gahr Støre. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Hadia-seier i sikte

Valgkomiteen i Arbeiderpartiet er helt i sluttspurten av sitt arbeid. Nå støtter flere og flere fylker Hadia Tajik.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Etter det Dagsavisen forstår kommer valgkomiteen i Arbeiderpartiet til å levere sin innstilling i starten av mars.

Flere fylkeslag har nå tatt en ny runde på hvem de vil støtte i nestlederkampen ettersom antallet kandidater er snevret inn og etter en opptelling kan Dagsavisen slå fast at Hadia Tajik har størst støtte: 31-åringen får støtte i sju fylkeslag – som i alt utgjør 123 av 301 delegater på Aps landsmøte.

Vestlandet bryter opp

Dagsavisen får bekreftet at Oslo, Buskerud, Rogaland, Aust-Agder, Hedmark og Møre og Romsdal støtter Tajik.

Det betyr at støtten til Jette Christensen er svekket. Tidligere sto alle Vestlandsfylkene, foruten om Rogaland sammen om å støtte Christensen, men nå smuldrer alliansen opp.

– Både Hadia og Jette har hatt store oppgaver i partiet. Hadia har den fordelen at hun har vært statsråd, hun er veldig tydelig og flink, samtidig som hun har god kontakt ut i fylkene. Derfor mener vi at hun vil bli en ypperlig nestleder, sier nestleder Berit Tønnesen i Møre og Romsdal Arbeiderparti.

Christensen får nå bare støtte av to fylker på Vestlandet. Etter det Dagsavisen forstår, handler valgkomiteens innspurt om valget mellom Tajik og Anniken Huitfeldt.

Huitfeldt med

Huitfeldt – som i første omgang ikke var regnet som en sterk utfordrer – har fått stadig økende støtte ettersom valgkomiteen har arbeidet. Akershus Ap har hele veien ønsket Huitfeldt som nestleder. Nå går også Østfold Ap ut og støtter henne:

– Vi har hatt en drøftelse i styret, og det er klart at hos oss nå er støtten stor til Anniken Huitfeldts kandidatur som nestleder, sier fylkesleder Stein Erik Lauvås.

Dagsavisen erfarer at det også er slik at trønderfylkene ønsker seg Huitfeldt inn i ledelsen. Skulle trønderfylkene stå på dette, vil likevel Tajik ha flere delegater i ryggen på landsmøtet enn Huitfeldt.

Neste uke

Etter det Dagsavisen erfarer vil innstillingen fra valgkomiteen være klar allerede i neste uke. Det jobbes i komiteen for at det skal være en samlet innstilling, derfor vil det være tautrekking om sentrale posisjoner i Aps sentralstyre helt til siste slutt.