Politikk

Hadia går i Gros fotspor

FRAMTIDA I AP: Hadia Tajik (Ap) er invitert med blant verdens mektigste kvinner på OECDs høynivåkonferanse i Paris. Hun følger etter landsmoderen Gro.

- Vold i nære relasjoner skjer oftest der de aller fleste av oss føler oss mest trygge: i hjemmet, sier Hadia Tajik (Ap).

Dagsavisen møter henne rett før avreise til Paris hvor hun i dag taler om vold i nære relasjoner på OECDs høykonferanse om likestilling og kvinnelig lederskap.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) inviterer mektige ledere som Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Chiles president Michelle Bachelet, Costa Ricas president Laura Chinchilla og framdragende forskere og politikere fra hele verden.

Få norske kvinner er blitt invitert tidligere. Anniken Huitfeldt (Ap) talte i fjor, året før sto landsmoder Gro Harlem Brundtland på talerstolen. Nå er det Tajiks tur.

Hun trekkes fram som en av de store stjernene i Arbeiderpartiet, og navnet hennes har dukket opp i diskusjoner om hvem som bør sitte i ledelsen i nær framtid.

Gro som døråpner

Etter at Jens Stoltenberg trolig overleverer partiklubba til Jonas Gahr Støre har diskusjonen gått om hvilken nestleder han bør ha med seg, og hvilke profiler Arbeiderpartiet bør satse på framover. Tajik blir nevnt hyppig, men er ennå ikke med i sentralstyret. Tidligere har Gro Harlem Brundtland sagt til Tajik at Norge snart igjen bør få en kvinnelig statsminister.

- Gro har deltatt på konferansen før deg. Hvilket forhold du til henne?

- Jeg har møtt henne noen ganger og det er en dame jeg har veldig stor respekt for. Hun har åpnet mange dører for generasjonene etter seg, sier Tajik.

Tunge oppgaver

Ifølge VG er Tajik folkets soleklare favoritt til å bli ny nestleder i partiet: 33,6 prosent mener hun er best egnet, mens bare 12,5 prosent vil ha veteranen Trond Giske ifølge en spørreundersøkelse fra InFact. Den tidligere kulturministeren har på rekordtid gjort karriere i partiet. Da partiet utformet sitt siste politiske program før stortingsvalget i 2013 hadde kommende partileder Jonas Gahr Støre ansvaret for ideologien, Trond Giske utdanningspolitikken - mens den tyngste delen, om velferdsstatens framtid, ledet Hadia Tajik.

- Du blir trukket fram som en dyktig kvinne i Arbeiderpartiet - noen sier du kan gå i Gros fotspor?

- Hvis noen tror det om meg, så synes jeg det er hyggelig. Men jeg kan forsikre deg om at jeg ikke tror sånne ting om meg selv, sier hun og ler.

- Du er blitt nevnt som en mulig ny nestleder og kanskje lederkandidat en dag. Hva tenker du om framtida di i Arbeiderpartiet?

- Min ambisjon er å gjøre en best mulig jobb i det vervet jeg har nå. Jeg leder justiskomiteen på Stortinget.

- Du har ledet arbeidet med velferd i partiprogrammet og har hatt tunge oppgaver. Hva er det neste steget?

- Jeg mener at politikere som er for opptatt av hva det neste steget skal være, de gjør som regel en for dårlig jobb der de er. Hvis det i det hele tatt skal finnes et neste steg må man gjøre en skikkelig jobb der man er. Jeg kommer til å prioritere å gjøre en skikkelig jobb der jeg er nå.

Rammes i hjemmet

Og akkurat nå jobber Tajik med å bekjempe vold i nære relasjoner.

- Vold i nære relasjoner rammer kvinner trippelt: Det rammer fysisk, psykisk og det rammer trygghetsfølelsen - fordi det skjer på et sted hvor de aller fleste føler oss trygge - i hjemmet, sier Tajik.

I Norge har én av fire kvinner opplevd vold eller trusler fra noen de stoler på, ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning (Nibr). På verdensbasis er tallet én av tre.

I tillegg vil hun ta opp hvordan den nordiske velferdsmodellen gir kvinner muligheten til arbeidsdeltakelse, utdanning, selvstendig økonomi og som ikke minst bidrar til verdiskapning.

- Men i denne sammenheng er kampen mot vold i nære relasjoner et viktigere tema, sier hun.

Et samfunnsproblem

Ap-politikeren påpeker at volden ikke bare rammer enkeltmenneskene brutalt og nådeløst - samfunnet som helhet taper også stort på ugjerningene.

- I Norge utgjør dette en samfunnskostnad på 4,5 til 6 milliarder kroner i året. Det finnes også utregninger fra Verdensbanken som viser at vold mot kvinner svekker bruttonasjonalproduktet til flere land betydelig, sier Tajik.

Ifølge Verdensbanken svekkes for eksempel produktiviteten i Brasil med 1,2 prosent av bruttonasjonalproduktet på grunn av vold i nære relasjoner. I Chile er tallet 2 prosent - og da har man ikke tatt med langtidseffekten av det å bli utsatt til vold i nære relasjoner. I Storbritannia er langtidseffekten tatt med i undersøkelsene og da ser man tap som utgjør opp imot 10 prosent av bruttonasjonalproduktet, påpeker Ap-politikeren.

- Poenget er at kostnadene er veldig store for den enkelte - men også for samfunnet som helhet. Dette er et stort samfunnsproblem, sier hun.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen