Haddy svarer Giske-varsler: – Må tåle å bli motsagt

– Jeg må få stå på min sannhet, sier Haddy Njie etter at Giske-varsler Line Oma fredag rettet skarp kritikk mot den nye boken hennes.

Det er i et innlegg på Facebook nyvalgt bystyremedlem for Ap, Line Oma, har skrevet et innlegg hvor hun reagerer på framstillingen av metoo-saken i Haddy Nijes nye bok. 

Nå svarer Njie på kritikken. I en e-post til Dagsavisen skriver hun at hun setter pris på at Line Oma forteller om sin opplevelse av boka.

– Jeg forstår godt at det er vondt for henne at den kommer ut. Men på samme måte som hun står ved sin sannhet, og ved det hevder at Trond snakker usant, må jeg få stå ved min og den dokumentasjonen jeg har hatt tilgang på i sammenheng med boka, sier Nije, og legger til:

– Det kan godt hende jeg undervurderer hvor hardt mine ord kan ramme. Det har jeg godt av å utfordres på.

– Må tåle å bli motsagt

I innlegget skriver Oma blant annet følgende: 

«Å stå fram som offentlig varsler mot det som da var en av Norges mektigste menn, var ikke lett. Den gang satt jeg flere kvelder knytt i angst for hvilke konsekvenser det kunne gi meg personlig. Jeg gjorde det likevel. I går kom det som oppleves som represaliene.

Du sier selv at Giske var naiv i forhold til sin egen makt. I går demonstrerte du at ikke du heller forstår bruken av egen makt. Du er en av Norges mest kjente kvinner, du har fått privilegiet av å skrive en bok, din stemme når lengre enn de fleste andres stemmer. Stemmen din bruker du til å tråkke på min og andre varsleres historier om seksuell trakassering, du bruker den til å kalle meg en løgner.»

Njie skriver til Dagsavisen at hun gjerne hører mer om det Oma beskriver om sine opplevelser både som mor, varsler og politiker.

– Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt, sier hun.

Snakket ut på Lindmo 

Fredag slipper Njie bok om hvordan hun opplevde stormen rundt ektemannen, Trond Giske.

I «Dagbok 13. desember – 13. februar» beskriver hun hvordan det var i stå i sentrum i en av norgeshistoriens største mediestormer. På Lindmo, som sendes fredag kveld, snakker hun om boken. Her forteller Nije at verken hun eller Trond Giske mener at han noen gang har trakassert noen.

– Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende eller at grensene deres blir presset, uten at den som har makt forstår det, sier Njie i programmet.

I programmet kaller hun Giske «uutholdelig umoden» fordi han tidligere ikke reflekterte over egen makt og hvordan andre oppfattet ham.

– Når du tilegner deg makt sakte, så tror jeg ofte du ikke helt får med deg hvor stor rolle den makten spiller i møtet med andre mennesker og hvordan det ikke går an å kle av seg den makten når du er på privaten, sa Njie.

I programmet forteller hun at ektemannen tidligere var lite bevisst på makten han hadde.

– Han har ikke reflektert nok over det, sa Njie.