Innenriks

Hadde terrortalen klar

Den 22. juli hadde justisminister Knut Storberget allerede en ferdigskrevet tale til bruk etter terrorangrep.

Deler av talen var basert på uttalelsene til borgermester Ken Livingstone i London etter terrorangrepene i den britiske hovedstaden 7. juli 2005. Sammen med sin statssekretær Eirik Øwre Thorshaug og informasjonsenheten i Justisdepartementet utarbeidet Storberget først et utkast til presseuttalelse i tilfelle terroren skulle ramme Norge. Den endelige terroruttalelsen ble ferdig skrevet rett før sommeren 2011. Dette framgår av Storbergets forklaringer til 22. juli-kommisjonen, som nå er frigitt.

Budskap til angriperne

Ett av de punktene som skulle kopieres i terrortalen var sitatet fra Ken Livingstones tale sju år tidligere: «Det var et feigt angrep». Storberget og Justisdepartementets ferdigproduserte terroruttalelse ble brukt som utgangspunkt for Storbergets og statsminister Jens Stoltenbergs tale om kvelden 22. juli. På regjeringens internettside har talen overskriften «Sjokkerende og feigt».

- I dag er Norge rammet av to sjokkerende, blodige og feige angrep, sa Stoltenberg.

Dagsavisen har funnet fram Ken Livingstones tale, og også andre deler av talen gjenspeiler seg i uttalelsene fra den norske statsministeren 22. juli. Etter å ha uttrykt sympati for dem som var rammet, og etter å ha rost redningsmannskapene for deres innsats, sa Londons borgermester Ken Livingstone 7. juli 2005: «Finally, I wish to speak directly to those who came to London today to take life», og snakket da om at Londons innbyggere ikke kom til å gi opp, uansett om terrorister ville forsøke seg igjen. På kvelden 22. juli sa Jens Stoltenberg: «Jeg har et budskap til de som angrep oss. Og til de som står bak. Dere skal ikke få ødelegge oss».

Vil ikke kommentere

Dagsavisen snakket i går med tidligere justisminister Knut Storberget og spurte ham om den forhåndsproduserte talen. Han bekreftet at Justisdepartementet hadde sett hen til talen som ble holdt i London, men ønsker ikke å kommentere ytterligere det han har fortalt til 22. juli-kommisjonen. Dagsavisen er kjent med at talen var en del av Justisdepartementets informasjonsstrategi for å håndtere kommunikasjon ut til befolkningen i krisesituasjoner. Storberget deltok selv på «Øvelse Oslo», som gikk ut på å håndtere et simulert terrorangrep, og fikk da anledning til å praktisere mediehåndtering. Dagsavisen spurte i går Justisdepartementet om det var mulig å få en kopi av den forhåndsproduserte terrortalen, men fikk avslag.

- Som et ledd i beredskapen i kommunikasjonsavdelingen har vi laget standard maler for pressemeldinger og talepunkter tenkt brukt i forbindelse med kriser. Disse er langt eldre enn 2011, men blir med jevne mellomrom justert og oppdatert. De er en del av kriseplanene våre, og ikke beregnet for offentliggjøring før en krise er et faktum. Og da utformes de i tråd med den konkrete krisen, skriver informasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet i en e-post.

I Knut Storbergets forklaring til 22. juli-kommisjonen går det også fram at han gjennom sin hyppige kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde problemer med å forstå hvordan etaten vektla terrortrusselen mot Norge. Mens PST på den ene siden trakk fram at det var større risiko for at et angrep kunne skje, så ville de likevel ikke heve trusselnivået. Som politiker ville justisministeren heller ikke overprøve PSTs faglige skjønn.

Mer fra Dagsavisen