Innenriks

Guri Melby (V) var uenig i Dagsavisen-tittel – redigerte den selv på Facebook

– Uhørt og uakseptabelt, mener presseetikk-ekspert Gunnar Bodahl-Johansen. Nå legger Guri Melby seg flat.

Torsdag 3. november publiserte Dagsavisen saken «Vil ha høyere gjerder rundt barnehager» om tiltak mot at narkomane forsøpler barnehager på Grünerløkka.

Venstre-politikerne Guri Melby og Anita Wold reagerer begge på tittelen, som de mener er misvisende, og Guri Melby uttrykker etter hvert at hun ikke ønsker å dele saken slik tittelen står.

Tirsdag 8. november deler likevel Guri Melby saken på Facebook. Men med sin egen tittel: «Vil ha mer oslovakter og politi på Grunerløkka».

Det er nemlig slik at om du har en side på Facebook og ikke bare en ordinær profil, så kan du teknisk gjøre dette. Men kildemerket blir stående, slik at det likevel vil se ut for Facebook-brukerne som om avsender er den opprinnelige. I dette tilfellet fremstår Oslo-politikerens tittel som Dagsavisens.

– Uakseptabelt

– Jeg synes dette er både rart og uhørt. Hun endrer jo på et vis fakta, og skaper et feil inntrykk av hva Dagsavisen har publisert. Det er alvorlig så lenge alle får det inntrykket at dette er Dagsavisens egen tittel. Jeg mener hun går inn og redigerer Dagsavisen egen artikkel. At det er muligheter til å gjøre dette, betyr ikke at hun har rett til å gjøre det. Jeg mener det er en forfalskning, sier etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen til Dagsavisen.

Han mener Melby burde vite bedre.

– Dette er særlig alvorlig fordi det her er snakk om en fremtredende politiker, som ikke kan være ukjent med hvordan pressens redigeringsansvar og redigeringsrett fungerer i et demokratisk samfunn. Hun endrer virkelighetsoppfatningen på en måte som er helt uakseptabel, sier Bodahl-Johansen.

Erkjenner feil

– Er det du selv som har redigert tittelen, Guri Melby?

– Ja, det vil si det er Oslo Venstre, så min sekretær, da. Men ja.

– Er det vanlig at dere redigerer titler når dere poster saker fra nettaviser?

– Nei, jeg tror faktisk ikke vi har gjort det før. I denne saken hadde vi jo også en lengre diskusjon med dere om tittelen...

– Det gjør det vel bare verre, at dere endrer en tittel fordi dere er uenige?

– Ja...

– Forstår du kritikken fra Gunnar Bodahl-Johansen?

– Ja, det gjør jeg, for det fremstår som Dagsavisens egen tittel. Jeg må bare erkjenne at jeg ikke tenkte ordentlig over dette.

– Er det slik at du vil si at du aldri vil gjøre det igjen?

– Ja, det kan jeg si.

Noen minutter etter at Dagsavisen avslutter samtalen med Guri Melby sender hun denne SMS-en:

«Jeg burde selvsagt bare delt saken og presisert at jeg var uenig i tittelen, så jeg legger meg flat. Men samtidig synes jeg Dagsavisen bør erkjenne at det er et overtramp å bruke en tittel som sier det motsatte av hva intervjuobjektet har ment.»

– Undergraver pressens troverdighet

Gunnar Bodahl-Johansen mener pressen på være på vakt mot inngripen fra politikere når slike blir teknisk mulig.

– Hvis det blir mye av dette, vil det undergrave pressens troverdighet. Redigeringsfriheten er helt sentral i en fri og uavhengig presse. Det handler om hvilke utdrag av det som sies av en politiker som publiseres, og det handler selvsagt om titler. Derfor kan vi ikke tillate at politikere går inn og redigere en tekst fordi de ikke er enige i den, sier etikkeksperten.

Mer fra Dagsavisen