Aktivister fra Natur og ungdom demonstrerer utenfor Stortinget mot konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nylig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Grundig lei av Per Sandbergs uttalelser

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstres Trine Skei Grande er grundig lei av Per Sandbergs uttalelser.

Av: Sofie Prestegård og Håvard Therkelsen

– I min tid som partileder har jeg ikke opplevd et lignende angrep, sier Hareide til Dagsavisen.
Reaksjonene var mange etter at Frp-nestleder Per Sandberg sa følgende på Nyhetsmorgen på NRK P2 i går:
«KrF har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge, lever i frykt for tvangsekteskap, lever i frykt for kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Det er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag.»
Kritikken fra samarbeidspartiene var beinhard:
– Dette blir veldig ødeleggende for samarbeidet mellom de fire partiene, påpeker Hareide.
Under en direktesendt debatt på NRK fikk Hareide rett og slett nok av Frps nestlelder.
– Min tålmodighet med deg, Per Sandberg, etter å ha hørt deg her, er nå svært liten. Nå er det nok. Du må roe deg ned og delta i debatten uten å komme med den type uttalelser. At du ikke engang klarer å komme med en klar og tydelig beklagelse, skuffer meg dypt, sa Hareide i en type utbrudd som er svært sjelden kost fra ham.

Fargerik fallitt

Bakgrunnen for uttalelsene på radioen var en artikkel i Klassekampen der Sandberg sier at de andre partienes «fargerike fellesskap og multikulturelle forsøk har spilt fallitt».
– Jeg lurer på hvordan dette oppleves for de muslimske ungdommene som har tatt initiativ til å slå ring rundt synagogen? Det føles jo verre for dem enn for Venstre og KrF å få denne kjeften, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
De to sentrumspartiene krevde i går at Frp-leder Siv Jensen skulle ta avstand fra uttalelsene.
– Jeg har fått reaksjoner fra lokale tillitsvalgte som sier nå bør du be Siv Jensen komme med uforbeholden unnskyldning, sier Hareide.

Belastende angrep

– Samarbeidet skranter. Hver gang man åpner avisen får man et nytt sjokk.
Det sier tidligere KrF-byråd i Bergen, Fillip Rygg, I statsminister Erna Solbergs hjemby har KrF brutt ut av samarbeidet med Høyre og Frp. Nå peker Rygg på at en «veldig dårlig stemning» i KrF også kan koste Solberg makten nasjonalt.
– Utfordringen for Solberg er at hvis hun skal få til de store samfunnsendringene som de snakket om før valget, så må de sitte mer enn én periode. Regjeringen kan overleve til neste stortingsvalg, men sjansen for å overleve etter det er veldig liten. Med mindre statsminister Erna Solberg gjør noe radikalt. Dette er altså alvorlig i forhold til regjeringens levedyktighet etter 2017, sier Rygg, som nå er kommunikasjonssjef for den kristne tankesmien Skaperkraft.
– Det er belastende at en må stå å ta imot nok et angrep, sier Rygg og viser til Sandberg.

Les også:

Beklagelser

Torsdag ettermiddag gikk Sandberg selv ut og beklaget ordbruken. I en kort pressemelding fra Frps kommunikasjonsgruppe sier nestlederen at det «gikk litt varmt» på morgenkvisten,
Kort tid etter rykket også statsministeren ut med brannslukningsapparatet:
– Det er svært viktig å holde fast ved at det er den som begår en ugjerning som har ansvaret, slik at de kan straffeforfølges. Det klarte vi å holde fast ved etter 22. juli, og det må vi holde fast ved også når ugjerninger begås av voldelige islamister, skrev Erna Solberg i en pressemelding.
– Verken kampen mot terror eller den politiske debatten har noe å tjene på denne typen karakteristikker av andre politiske partier, skrev hun.
Fprs partileder Siv Jensen, som først var utilgjengelig for pressen, kom også til slutt med en pressemelding om beklagelsen:
– Sandberg har nå beklaget sine uttalelser ovenfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt.