Nyheter

Grønnsakene som kan gjenbrukes

Kaster du «stumpen» av for eksempel salat og løk?

Bilde 1 av 4

Mange driver akkurat nå med grønne aktiviteter. Som å så frø eller sette ut stiklinger, og vente på at det skal spire og gro.

Men visste du at du kan spare tid og penger ved å få fram «nye» grønnsaker ved å ta vare på avkapp og stumper fra grønnsaker du allerede har i kjøleskapet?

– Nå om dagen florerer det av saker på nettet om alt du kan gro i potter i vinduskarmen. Og det stemmer at det er mange grønnsaker vi kan dyrke i potter og i egne hager, sier matfaglig konsulent Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

(Saken fortsetter under bildet)

Gry Catinka Wold

Alle rotvekster med rester av røtter og eller rotbase kan man forsøke å få tilbake røtter på. Foto: Gry Catinka Wold

Sett stumpen i vann

Du kan nemlig gi grønnsakene nytt liv hvis du ikke kaster en litt skrukkete knoll. Du kan også ta vare på «basen» til mange typer grønnsaker.

To av grønnsakene som egner seg godt til «gjenbruk», er vårløk og hjertesalat.

– I prinsippet kan alle grønnsaker som har mulighet til å gro røtter, vokse opp igjen og få nytt liv. Selv putter jeg for eksempel spirende hvitløk i jorda. Også har jeg dyrket fram poteter i bøtte, sier hun.

Hvis du vil eksperimentere med å gro grønnsaker i vinduskarmen, er det én ting som er viktig å huske på.

– Hvis man klarer å få røtter på en grønnsak, som basen på et salathode eller stumpen på en vårløk eller purreløk, er trikset å klare å beholde røttene sunne.

Det vil si at grønnsaker som har stått i vann for å gro røtter, må plantes over i jord på et tidspunkt. Her må man prøve seg fram litt, men en rettesnor er at røttene bør være mer enn tre centimeter lange.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Ved å sette basen av for eksempel vårløk, selleri og hjertesalat i vann, kan du få tilbake ny vekst. Foto: Gry Catinka Wold

Kreative vindusgartnere

Følger du prinsippet om at alt som kan gro røtter, kan bli planter - også grønnsaksplanter - sier det seg nærmest selv at nye krydderurter også kan dyrkes fram i potter i vinduskarmen.

– Kan man ta avleggere av dem, slik som gjør med stueplanter?

– Ja, prinsippet er jo det samme. Det er jo spennende om flere utforsker om de kan bli vindusgartnere, sier Gulbrandsen.

– Det er bare å prøve seg fram! Det som spirer, må man sette i jorda når det har fått god rotvekst.

(Saken fortsetter under bildet)

Det tar lenger tid å gro planter fra frø, enn fra stiklinger og avleggere. Foto: Frukt.no

Lag dine egne frø

Hvis du har tomater eller andre frukter og grønnsaker som har frø kan du prøve å dyrke rett fra frøene. Tomater klarer ofte å spire av seg selv. Når de spirer, vil du se at frøene inni tomaten begynner å bli grønne.

Merk at både når du dyrker fra stiklinger og fra frø, tar det lang tid før du har grønnsaker du kan høste: Mens en salat kanskje er innhøstingsklar etter noen uker uker, vil det ta flere måneder fra du setter frøene i jord, til du har grønnsaker du kan spise.

Toril forteller at hun har en fem år gammel chiliplante som sønnen hennes dyrket frem fra tørkede frø, som han skrapte ut av en chili kjøpt i butikken.

– Uansett om du kjøper frø eller stiklinger i hagesenter, eller dyrker fram selv fra det du har i kjøleskapet, er selvberging viktig for mange i dag?

– Nå kan man ikke tenke at man blir selvberget på frukt og grønt fra det man kan gro i vinduskarmen. Men det er kan være artig å prøve, og det kan bidra til å gi litt variasjon i kosten selv om det ikke blir mengder man blir mett av. Kanskje det kan være interessant for mange å oppdage hvordan plantekost blir til!

Helsenyttig innsparing

Gulbrandsen mener at det ikke er fare for at vi skal gå tom for lokalt dyrket grønt i butikkene helt ennå.

– Bøndene står på, og legger ned en formidabel innsats om dagen, sier hun. Det er godt med lagringsgrønnsaker og om været er heldig framover så høstes ny norsk salat i slutten av denne måneden.

Hun understreker at det er viktig å spise grønnsaker på grunn av næringsstoffene, vitaminer, mineraler, og fiber.

– Selv om man er permittert eller har litt mindre penger, så er det viktig ikke å glemme det, sier hun.

– For eksempel så er mer kål, poteter og gulrøtter på tallerken også gunstig for lommeboka!

Les også: Solberg tror folk kan dra på Norges-ferie i sommer

Mer fra Dagsavisen