Mildt og urolig, er statsmeteorolog Terje Alsvik Walløes dom over juleværet. Juletrærne på Disen i Oslo fikk merke urolighetene. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Grønn jul og grått nyttår

HELGEVÆR: Starten ser dårlig ut, men Oslo-været blir bedre utover helgen. Nyttårsaften blir best i nord.

Det har ikke vært noe gledelig julevær i år, og oppholdet fra i går forsvinner i kveld.

- Det blir regn og vind i Oslo og Akershus i kveld. Nedbøren kan komme som sludd og snø høyt i Marka, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Terje Alsvik Walløe.

Men han kan trøste med bedre vær utover helgen.

- Lørdag ser mer lovende ut i Oslo-området. Det blir fortsatt merkbart med vind, men vi får oppholdsvær. Og så kan vi håpe på noen gløtt av sol. Temperaturen vil ligge på fem-seks plussgrader, sier Walløe.

Han forteller at søndag blir helgens beste dag.

- Da avtar vinden, det blir opphold og en del sol. På dagtid vil det være én til to grader, men temperaturen vil nok falle til minusgrader på kvelden.

- Blir det glatt?

- Det kan bli glatt hvis det fryser til på de mindre veiene, men på større veier ser ikke kjøreforholdene ut til å bli spesielt vanskelige, sier Walløe.

Skiføret har uteblitt fra hovedstaden, og det ser ikke lyst ut for helgen heller.

- Det kan komme litt snø på de høyeste punktene i Oslomarka i kveld, men i morgen kommer mildværet igjen. Så i praksis blir det nok ikke mulig å gå på ski uten å kjøre et stykke først, sier Walløe.

For å finne skiføret må man komme seg til fjells.

- Det er gode forhold i fjellet, og det vil snø mer der i dag. Norefjell vil for eksempel få en del snø, sier statsmeteorologen.

 

Nest varmest

Terje Alsvik Walløe forteller at årets jul har vært varm, men ikke rekordvarm.

- Det har vært mildt og urolig. Her på Blindern var det åtte grader på julaften. Det er den nest mildeste julaften vi har målt i Oslo noen gang. Den aller mildeste var i 1971, da var det 10,2 grader, sier Walløe.

- Har juleværet vært mye verre enn vanlig, eller glemmer i lett de årene det ikke er hvitt og vakkert?

- Det er ikke sjelden med grønn jul i Oslo, så vi glemmer nok litt fort. Selv om det var hvitt og fint i fjor, så var jula veldig mild i 2011 også. Men i 2010 var det rekordkaldt. Så det har variert veldig de siste fire årene. Vi har vært innom ytterpunktene, med kaldt og varmt vær annethvert år, sier Walløe.

Han mener det er vanskelig å si hvor juleværet har vært best.

- Oslo fikk en fin avslutning på 2. juledag, med sol, plussgrader og vårlig vær. Totalt sett har Nord- og Midt-Norge hatt mest opphold, men der har det blåst en del. Så ingen har fått knallvær i jula, sier Walløe.

 

Nyttårsaften

Selv om været blir bedre utover helgen, snur det før nyttårsaften. I Oslo og Akershus blir det grått og mye skyer.

- Det ser ut som det kommer et nytt lavtrykk på nyttårsaften, med temperaturer litt over null grader. Det blir nok litt nedbør på dagen, men det er mulig det gir seg før rakettene skytes opp. Man må nok likevel forberede seg på en grå start på det nye året, med lavt skydekke, sier Walløe.

De fleste andre steder i landet vil det bli bedre utsikt til nyttårsrakettene.

- Sånn det ser ut nå er det mange som får opphold rundt midnatt, og været ligger an til å bli aller best i Troms og Finnmark. Så Tromsø kan være et godt valg for nyttårsfeiringen, sier meteorologen.