Shoaib Sultan er ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, og har store ambisjoner for kommunevalget 2015. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN

Grønn bølge i Oslo

GRØNN GLEDE: Miljøpartiet De Grønne har store ambisjoner om å bli valgets vinner i 2015. En fersk undersøkelse viser at velgerpotensialet er stort.

- Det blir en tidlig start på valgkampen, sier Shoaib Sultan.

Han er innstilt som ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo og har store ambisjoner for kommunevalget 2015.

 

Nær doblet potensial

En undersøkelse InFact har gjort for MDG, viser at de har et velgerpotensial på 12,8 prosent. En tilsvarende måling fra Norfact fra september 2009 viste 8 prosent. I Oslo er velgerpotensialet nå hele 15,8 prosent.

- Vi har jo tidligere sagt at vi satser på å få 10 prosent oppslutning. Samtidig viser undersøkelser at vi har et velgerpotensial på nær 15 prosent i Oslo. Så da har vi justert målet vårt opp, sier Sultan.

Undersøkelsen viser også at potensialet er størst blant yngre velgere.

På listeforslaget MDG la fram i går, troner klimablogger Lan Marie Nguyen Berg (27) på topp, tett fulgt av Harald Nissen, tidligere nasjonal talsperson. Shoaib Sultan innehar den uvanlige kombinasjonen av 4. plass og ordførerkandidat.

- Hvordan skal du få utnyttet potensialet?

- Det handler om å ha en politikk som folk tror på og som de tror vi vil få makt til å gjennomføre. Noe av problemet tidligere er at folk har vært usikre på om deres stemme vil være bortkastet eller ikke. Nå har folk flest kommet forbi det stadiet.

 

- Ikke nytt

Valgforsker Johannes Bergh trekker på skuldrene av undersøkelsen MDG har fått utført.

- Det er ikke nytt at de gjorde et bedre valg i 2013 enn i 2009. Dette er en del av en positiv trend for MDG, sier Bergh.

Han mener MDG har særlig grunn til å se lyst på kommunevalget i Oslo 2015.

- Det er i Oslo MDG ligger best an, og jeg tror det fort kan gå ekstra fram ved neste lokalvalg. I Oslo er det enda vanligere at en stemmer likt som ved stortingsvalg når det er kommunevalg, og spesielt i en storby er miljøsaken viktig.

 

Svensk inspirasjon

I Sverige fikk Miljøpartiet 8,6 prosent oppslutning. De gjorde også bra i valget til EU-parlamentet. Det inspirerer her hjemme.

- I Sverige har de ligget litt foran oss. Men de siste to valgene har folk begynt å se at dette er et parti som faktisk det nytter å stemme på. Rasmus Hansson har et veldig stort antall stemmer bak sitt mandat. Ved forrige kommunevalg i Oslo manglet vi cirka 100 stemmer for å få inn to mandater.

Han mener en allerede kan se at det norske politiske landskapet har endret seg etter at MDG ble valgt inn på Stortinget.

- Det at vi setter miljø og klima først, setter mange pris på. Ofte blir det forhandlet bort først i politikken. Men dette er noe vi absolutt ikke kommer til å forhandle om.

sofie.prestegard@dagsavisen.no