Slang handler i stor grad om det mannlige perspektiv. Her anvender John Torturro det i kinofilmen «Fading Gigolo». FOTO: SF NORGE

Griseprat fra gata

UTTRYKK: Slang er urbant og mannsdominert «mot-språk», ifølge autoriteten Jonathon Green - som har funnet nesten 2.000 ord for «samleie».

Griseprat fra gata

UTTRYKK: Slang er urbant og mannsdominert «mot-språk», ifølge autoriteten Jonathon Green - som har funnet nesten 2.000 ord for «samleie».

Hvis noen spør om du kunne tenke deg å bli introdusert for «Willie Wonka» på ferieturen, er det all grunn til å utvise skepsis. Sannsynligvis er det ikke Roald Dahls eksentriske sjokoladefabrikant vedkommende sikter til, men noe langt mer hverdagslig og under beltestedet.

Uttrykk for penis

Dette er nemlig bare ett av de 1.351 uttrykkene for «penis» Jonathon Green (66) har kartlagt i løpet av sine 40 år som slangforsker. Andre er «Mr. Wong», «Mr. Tom», «jimmy», «jimbrowski» og «Herman the one-eyed German».

- Slang er nært forbundet med ideen om «mot-språk», forteller londoneren Green, som er aktuell med to bokutgivelser i år: historieverket «Language! 500 Years of the Vulgar Tongue» samt selvbiografien «Odd Job Man».

- Slang tar utgangspunkt i standarden, før den sier «drit og dra» i både konkret og overført betydning. Den er samfunnsfiendtlig av natur. Den driver ap og bryter ned. Den appellerer til delen av oss som Freud kalte id: den som verken er spesielt trivelig eller politisk korrekt - den som gjerne er mest opptatt av sex, dop og rock‘n‘roll.

Kroppsfiksert

Sikkert er det at kroppsdeler og -funksjoner går igjen i Greens mange oppslagsverk, hvorav «Dictionary of Slang» i tre bind er det definitive. Blant de 125.000 ordene og vendingene «hans» finner vi 1740 for «samleie», 540 for «avføring», 247 for «tjukk» og 219 for «oppkast».

- Sentralt innen slangen står temaer som kriminalitet, drikking, narkotika, penger, død, slåssing og kvinner. I så måte representerer den det maskuline perspektiv, med stort sett positive betegnelser for «mann», forklarer Green.

- Motsatt eksisterer knapt emner som godhet og medfølelse - ei heller kjærlighet, utover seksualakten som sådan. Det kvinnelige kjønnsorgan blir gjerne assosiert med ting vi menn synes er skremmende: «tunnel», «mørke», «avgrunn», og så videre.

- Slangen endrer seg ikke markant fra språk til språk, for bildene og metaforene er de samme, hevder han. - Sex er sex, uansett i hvilket land den foregår. (NTB Tema)

Fra Greens leksika

Samleie: «Fish supper», «bit of old», «horizontal rhumba», «dog‘s marriage», «pumping»

Penis: «Willie Wonka», «wee man», «Black and Decker», «bell tower», «fatboy»

Beruset: «Bolloxed», «jaked», «giffed», «tanky», «crocko»

Alkohol: «Vitamin XXX», «throat oil», «mean soup», «main kick», «swally».

Slang

Gruppespråk, egentlig det samme som sjargong, men ofte brukt om ikke-faglige gruppespråk, slik som skiftende ord og vendinger blant ungdomsgrupper.

Ordet slang på norsk er først kjent fra Bjørnsons roman «Absalons hår» (1894): «Kristiania-jargon, slængen, sprogets ytterste piskesnært».

Kilde: Store norske leksikon