Gripende minneord over Sven O. Høiby

– Alle har krav på å bli møtt med respekt og verdighet Sven var ikke noe unntak. Han var også så mye mer enn det vi så sa Stabrun blant annet i sin minnetale over den fargerike men kontroversielle Sven Olav Bjarte Høiby som i talen også ble beskrevet som en sjenerøs gledesspreder og en inspirator med mye humor og sjarm.

Men Stabrun la ikke skjul på at Høibys liv i offentlighetens lys kunne være krevende for familien som til tider følte seg invadert.

– Det er skapt mange bilder og fortellinger av Sven. Noen skapte han selv andre ble skapt av mediene noe som kunne være både sårt og vanskelig for hans barn og barnebarn sa Stabrun blant annet og fortsatte:

– I dag går våre tanker til familien først og fremst til Marit og barna. Det er godt å kjenne fellesskapet i familien. Dere er en sjelden familie som viser respekt og kjærlighet til hverandre i en vanskelig tid.

Øivind Stabrun er gateprest i Kirkens Bymisjon og nær venn av familien Høiby.

Barna deltok

Også Høibys eldste sønn Espen holdt en gripende og personlig minnetale over sin far på vegne av familien. Han beskrev en far som både var kreativ og krevende og som alltid var til stede for dem under oppveksten.

Men han la heller ikke skjul på at familien gikk gjennom en vanskelig sorgprosess da de følte at de mistet sin far til offentligheten og han uttrykte skuffelse både over faren og over dem som utnyttet ham.

Kronprinsesse Mette-Marit deltok i seremonien ved å lese bibelvers fra Forkynnernes bok «Alt har sin tid...».

Av kronprinsessens barn var det bare Marius som var til stede i bisettelsen.

Blomsterprakt

Middelalderkirken på Oddernes i Kristiansand var nesten fullsatt under bisettelsen. På kisten lå en stor vakker båredekorasjon fra familien og kransene rundt båren var store og mange. Hele veien fra inngangsdøren og opp til alteret var det tett med vakre båredekorasjoner og blomsterbuketter i lyse farger.

Bisettelsen ble innledet med den kjente salmen «Kjærlighet fra Gud» og avsluttet med Erik Byes vakre «Blå salme» som starter med «Jeg synger meg en blå blå salme når dagen svinger hatten til farvel. »

Med kongeparet hoffsjef Rolf Trolle-Andersen fylkesmann Ann-Kristin Olsen og Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) til stede fikk bisettelsen et offisielt preg selv om familien i utgangspunktet hadde ønsket en privat seremoni der bare familie og venner av avdøde skulle være til stede.

Haakon bar kisten

Sven O. Høibys to sønner Espen og Per to av de eldste barnebarna og svigersønnene kronprins Haakon og Per Olav Bjørnøy bar kisten ut av kirken og inn i den ventende bårebilen.

Etter seremonien i Oddernes kirke fulgte den nærmeste familien kisten til Oddernes kapell like ved kirken der de hadde en privat minnestund for Sven O. Høiby. (©NTB)