De australske radiovertene Mel Greig og Michael Christian fotografert før de utløste internasjonal storm med en «spøk» som førte til at en sykepleier begikk selvmord.

Gråter over selvmord etter «spøk»

De australske radioreporterne bak «spøken» som fikk en sykepleier til å ta livet sitt, beklager og gråter offentlig.

Den kvinnelige reporteren Mel Greig og hennes kollega Michael Christian gråt begge da de sa at «det går ikke et minutt uten at vi tenker på familien hennes», ifølge den britiske kringkastingen BBC.

Greig og Christian, reportere ved radiostasjonen 2DayFM, ga seg i forrige uke ut for å være dronning Elizabeth av Storbritannia og tronarvingen prins Charles. De ringte et sykehus i London og spurte etter hertuginne Kate, som ble behandlet for morgenkvalme.

Funnet død

Sykepleieren Jacintha Saldanha tok telefonen og satte den over til en kollega som var på vakt hos Kate og fortalte reporterne om hennes tilstand. Fembarnsmoren Saldanha ble få dager senere funnet død etter å ha begått selvmord.

– Dessverre husker jeg øyeblikket godt da jeg fikk beskjeden, for jeg har ikke unngått å tenke på det hele tiden siden. Jeg husker at mitt første spørsmål var: Var hun mamma til noen, fortalte Mel Greig i et intervju med den australske fjernsynskanalen Channel 7' mandag

– Jeg håper det er bra med familien hennes, det gjør jeg virkelig, tilføyde hun mens hun kjempet med gråten.

Ment som en spøk

Begge reporterne brukte tid på å forklare at det hele hadde vært ment som en spøk, og at de hadde regnet med å bli avslørt og få røret lagt på i London.

– Da vi tenkte på å ringe, ville det vare i 30 sekunder og så ville røret bli lagt på, og det var det. Så uskyldig som det, sier reporterne i det største intervjuet med Channel Nine.

– Vi tenkte at hundrevis av folk hadde prøvd før oss, tilføyde Greg.

– Vi mente det var en så dum idé, at aksenten var så fryktelig. Vi ventet ikke et sekund at vi skulle få snakke med Kate eller få en samtale med noen på sykehuset. Vi ventet at røret ville bli lagt på, sier den kvinnelige radioreporteren.

Begge er suspendert

Begge er blitt suspendert fra stillingene sine etter at det fredag ble klart at den ene sykepleieren hadde tatt livet sitt som følge av deres «spøk».

– Skøyertelefoner tas hver dag på hver eneste radiostasjon i hvert eneste land i hele verden, tilføyer den mannlige reporteren Christian.

– Slik har det vært lenge. Ingen kunne ha forestilt seg at dette kunne skje, fortsetter han.

Forsvarer seg

2DayFM forsvarte seg mandag igjen mot kritikk, og hevdet at folk fra stasjonen fem ganger kontaktet King Edward VII-sykehuset i London for å snakke om samtalen med Saldanha og en annen sykepleier, åpenbart uten å lykkes. Opptaket ble også forelagt for advokater, sa stasjonens sjef Rhys Holleran.

Men den erfarne australske radiojournalisten Wendy Harmer mente 2DayFM har begått grove overtramp mot etiske retningslinjer. Opptaket burde aldri vært sendt, med mindre alle berørte parter uttrykkelig hadde samtykket i det, framholdt hun mandag.

Journalist Greig sier hun vil forklare seg for politiet hvis det er ønsket. Hun unnvek spørsmål om hennes og kollegaens karriere etter saken.

Den britiske TV-kanalen Sky News hadde også en avtale om intervju med Greig, men opplyser at det måtte avlyses fordi hun var utslitt.