Innenriks

Gleder seg over MDGs framgang

MDGs framgang viser en økende forståelse for at Norge må omstilles til et lavutslippssamfunn, mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

– Oppslutningen MDG fikk ved valget for en ukes tid siden, er et tegn at klima- og miljøspørsmål vil være viktige i tida framover, sier Sundtoft.

Også LO og NHOs krav om at regjeringen må sette av 100 milliarder kroner til klimasubsidier fram mot 2030, ser Sundtoft som et uttrykk for en holdningsendring i riktig retning.

– Kjempepositivt. Jeg tar også dette som et tegn på at det grønne skiftet er godt i gang og at forståelsen for at Norge må omstilles til et lavutslippssamfunn er økende, sier hun.

I samme åndedrag nevner Sundtoft rapporten «Klima i Norge 2100».

– Den viser at vi må gjøre hva vi kan for å kutte utslipp og klimatilpasse oss, sier statsråden.

LES OGSÅ: Mener Sundtoft er en fare for klima og miljø

– Står på som bare det

Likevel avviser Sundtoft at regjeringens politikk må endres i forlengelsen av alt dette, selv om begge regjeringspartiene gikk tilbake under lokalvalget.

– Regjeringen har skjerpet ambisjonene for norsk klimapolitikk gjennom nye mål for 2030. Regjeringen står dessuten på som bare det for en offensiv klimaavtale i Paris i desember. Selv har jeg brukt seks uker i 2015 på ulike klimamøter og bilaterale møter med regnskogland, forteller statsråden.

Men for Nina Jensen i WWF-Norge, er ikke dette godt nok.

– Det er ingen tvil om at folk vil at regjeringen skal levere bedre i klima- og miljøspørsmål. Derfor bør regjeringen løfte dette opp til å bli en av sine sentrale kampsaker, sier Jensen.

Tidligere denne uka ble hun sammen med Naturvernforbundets Lars Haltbrekken og Sabimas Christian Steel, invitert av Sundtoft til et møte i Klima- og miljødepartementet, for gjennomgå «sentrale saker» og snakke om «samarbeidet framover».

LES OGSÅ: Sundtoft må svare for Frp-Grimstad

– Sørge for nok krutt

Møtet fant sted etter flere ukers debatt om nettopp regjeringens miljøpolitikk. Debatten ble utløst av en artikkel i Dagsavisen 3. september, hvor de tre miljøvernerne uttalte at «regjeringen er naturfiendtlig.»

– Det er viktig med en god og løpende dialog med miljøorganisasjonene, og naturlig at vi møtes ansikt til ansikt i rolige omgivelser og ikke bare via media, sier Sundtoft om bakgrunnen for invitasjonen.

Hun forsikrer at kritikken av regjeringen ikke har endret hennes forhold til miljøorganisasjonene på noen måte.

Jensen, på sin side, sier hun er veldig takknemlig for Sundtofts invitasjon.

– Vi i miljøbevegelsen ønsker å være Sundtofts viktigste allierte i kampen for et bedre klima og bedre beskyttelsen av naturen vår. Det vi ønsker å sørge for er at klima- og miljøministeren og hennes departementet får nok krutt til å ta opp kampen med resten av regjeringen, fortsetter hun.

– Mange av beslutningene som skader naturen, fattes i andre departementer, slik som Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Olje- og energidepartementet.

– Blir du overkjørt av andre statsråder, Tine Sundtoft?

– For meg er det viktig at vi framstår som en regjering, svarer statsråden.

– I en del saker er det opplagt hvordan regjeringen vil forholde seg uavhengig av hvem det er som er klima- og miljøminister. Det bør heller ikke komme som en overraskelse på miljøbevegelsen at vi er uenig med dem i en del saker.

Mer fra Dagsavisen