Innenriks

Glade for skoleforsøk

SKOLE: Høyres skolebyråder i Oslo og Bergen roser forsøksvilligheten til egen kunnskapsminister. I Oslo kan det bety karakterer i 7. klasse, strengere fraværsregler og spesialiserte skoler.

I går sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Aftenposten at han er generelt positiv til forsøksordninger i skolen, så lenge effekten kan studeres og måles. Han får ros av partifelle og ny skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie.

- Det er utrolig bra at den nye statsråden er positiv til forsøksordninger i skolen. Oslo kommune er landets største skoleeier, og osloskolen egner seg bra for forsøk. Jeg vil at skolene våre skal konkurrere med de beste i Europa. Da må vi prøve nye ting, sier Hauglie.

Karakterer i sjuende

Karakterer fra 5. klasse ble vraket i de borgerlige partienes samarbeidsavtale, og for skolebyråden i Oslo er det heller ikke aktuelt å søke om en forsøksordning med dette.

- Vi vil ikke søke om karakterer fra 5. klasse, det har vi ikke gjort tidligere heller. Men vi vurderer å søke om en forsøksordning med karakterer i norsk og matematikk fra 7. klasse, som vi tidligere har fått avslag på. Vi føler at 7. klasse er et riktigere trinn å forsøke karakterer på, det er også bare ett år før elevene uansett får karakterer, sier Hauglie.

Noe annet Hauglie vil se nærmere på er endringer i fraværsreglene.

- I dag er det nesten ikke grenser for hvor lenge mye fravær man kan ha. Det er vanskelig å vurdere en elev som ikke er der, så vi må kunne stille større krav til oppmøte, sier hun.

Spesialiserte skoler

Osloskolen har allerede innført flere talentsatsinger. Universitetet i Oslo har en egen matematikklasse for videregåendeelever, Majorstuen skole har et byomfattende tilbud til musikktalenter fra 5. klasse, mens dyktige ballettdansere kan gå ungdomsskolen på Ruseløkka. Hauglie sier det er aktuelt å utvide dette.

- Ballett- og musikktilbudene er populære, og vi ønsker at den offentlige osloskolen skal være et naturlig valg for de flinke elevene. Det kan være aktuelt å ha spesialiserte skoler i flere fag, for eksempel i realfag, sier hun.

Dersom skolene selv har satsinger de ønsker å prøve ut, sier Hauglie at hun vil være positiv til det.

Vil ha videregående

Skolebyråd i Bergen, Harald Victor Hove - også han fra Høyre - er aller mest opptatt av at Bergen kommune ønsker å overta ansvaret for de videregående skolene i kommunen. I dag har kommunen ansvar for barne- og ungdomsskolene, mens Hordaland fylkeskommune har ansvaret for de videregående skolene.

- Vi vil følge elevene fra barnehagen til de er ferdige på videregående skole. Det er i overgangene mellom skolene elevene er mest utsatt for å falle ut. Frafallet i videregående etableres mye tidligere enn det, sier Hove.

Han sier en søknad om dette er rett rundt hjørnet. Oslo, som både kommune og fylkeskommune, har ansvar for hele utdanningsløpet. Det er Hove veldig misunnelig på.

- Oslo har mulighet til å tenke 13 års utdanning. Da kan man jobbe aktivt gjennom hele utdanningsløpet for å hindre frafall, sier han.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen