Innenriks

Glad for olympisk drahjelp

OL: Tirsdag gikk LO-sjef Gerd Kristiansen ut og flagget sitt ja til et nøkternt Oslo-OL. I går gikk NHO-sjef Kristin Skogen Lund ut og gjorde det samme.

OL-komiteen har jobbet lenge i motvind, og mangler støtte fra både folket og partiet som sitter på pengesekken, Frp.

Nå får de støtte fra uventet hold. Men leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, synes lite om støtten.

Positivt

- Jeg tror Oslo og Norge er et av de få stedene i verden som kan greie å ta de olympiske lekene ned igjen til et nivå som er akseptabelt, sa LO-leder Gerd Kristiansen til VG.

Nå følger NHO-sjefen opp.

- Norge er en ivrig deltaker i vinter-OL, og det er ikke urimelig at vi også arrangerer det. Men vi må stille krav og ta ansvar for at OL kommer på rett kjøl, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til NRK.

Dette er støtteerklæringer OL-sjef Eli Grimsby setter pris på.

- At Gerd Kristiansen og Kristin skogen Lund står fram på denne måten, er veldig viktig for oss. De har gode poenger, og er reflekterte i sin begrunnelse. Det gledelige for oss, er at de innspillene de kommer med, er i tråd med de verdiene vi selv er opptatt av, sier Grimsby.

OL-sjefen håper på en synergieffekt, nå som de to toppene har sagt ja til OL.

- Jeg tror og håper mange vil slutte seg til betraktningene de gjør. Men jeg opplever at begge to har uttalt seg på vegne av seg selv som privatpersoner, og ikke som leder av organisasjonene, sier hun.

- Kan dere brukes deres ja i noen som helst sammenheng?

- Skulle vi få OL så er det viktig å trekke inn de store organisasjonene i planleggingen og gjennomføringen. Vi har allerede inngått avtaler med NHO om leverandørlevering, sier hun.

35 milliarder

Oslo ble 7. juli offisielt kandidatby for De olympiske og paralympiske vinterleker i 2022. Beslutningen ble tatt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) på møte i Lausanne. I tillegg til Oslo og Norge, ble også de to øvrige gjenværende søkerbyene, Beijing i Kina og Almaty i Kasakhstan, tatt med videre.

Mens sommeren i Norge er på sitt beste, og varmerekorder settes hele tida, er det noen som jobber for et vinterarrangement.

- Det var litt tungt etter OL i Sotsji, da alt handlet mer om Sotsji enn om et OL i Oslo, sier Eli Grimsby.

- Den tida var krevende, og det var vanskelig å få fram hvordan vi hadde tenkt det, sier hun.

Sier politikerne i høst ja til OL i Oslo i 2022, sier de med det også ja til en statsgaranti på 35 milliarder kroner.

- Det er mye penger. Men nå har Norge en relativt god økonomi, og vi vet at med den befolkningsveksten vi har, må vi foreta nødvendige investeringer. Dette vil kunne være veldig positivt for byggenæringen, handelsnæringen og reiselivsnæringen, i tillegg til at det er god norgesreklame, sier NHO-sjef Skogen Lund til NRK.

- Nyttige idioter

Leder for Rødt og OL-motstander Bjørnar Moxnes, synes det er skuffende at LO-lederen rykker ut på denne måten.

- At NHO-sjefen gjør dette er én ting, og forventet. Men det Gerd Kristiansen sier har ingen forankring hos medlemmene. Jeg tror ikke det vanlige LO-medlemmet vil synes noe om å bruke titalls av milliarder korner på et OL, når de ser det mangler svømmehaller, ballbinger og idrettshaller i sitt eget nærmiljø, sier Bjørnar Moxnes.

- De land hvor folk har fått sagt sin mening, har sagt nei. Nå er det bare Norge og diktaturer igjen. Norge er nyttige idioter, og setter ut en redningsplanke til et IOC i krise ved å si ja, avslutter Moxnes.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen