Innenriks

Givergleden øker i jula

Førjulstida gjør oss mer gavmilde, noe hjelpeorganisasjonene drar nytte av i en travel tid.

For 112. gang setter Frelsesarmeen i morgen ut 150 julegryter over hele landet. I fjor samlet de inn over 26 millioner kroner. Pengene og gavene som samles inn, går til dem som har lite ellers. Ikke bare i jula, men gjennom hele året.

Sorte gryter

Gjennom hele førjulstida er vi blitt vant til å se disse svarte grytene ved torg og plasser, hvor en i Frelsesarmeens gjenkjennelige uniform passer på grytene.

Utenfor Frelsesarmeens hovedkvarter i sentrum av Oslo setter Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen, opp en velbrukt gryte.

- Den har neppe vært med siden starten, men den har vært med i noen år, sier han.

Julegrytene settes ut flere steder i Oslo, blant annet på Universitetsplassen, Egertorget, Majorstua og en rekke kjøpesentre i og rundt hovedstaden.

- At vi kan ta fram grytene hvert år, vitner om at nordmenn har stor omtanke for andre mennesker. Det er takket være det de putter i grytene at vi kan hjelpe så mange menneskene, sier Andrew Hannevik.

Rekorder

De seks siste årene har Frelsesarmeen satt rekord i innsamlede midler. I fjor havnet over 26 millioner kroner i grytene.

- Vi håper å gjøre det like godt i år også, men har ikke tallfestet beløpet, sier Hannevik til Dagsavisen.

Også de andre hjelpeorganisasjonene merker at givergleden er større til jul enn ellers i året.

120.000 barn

Norges Røde Kors har satt i gang en ny kampanje til jul, «Ensomheten tar ikke ferie», og merker allerede nå større giverglede enn ellers i året.

Også Kirkens Nødhjelp bruker høytida til å samle inn penger til dem som ikke har så mye. Gjennom Kirkens Nødhjelp kan man kjøpe symbolske julegaver og på den måten være med på å gi andre mennesker håp.

Hos Redd Barna har de hatt god respons på giverbrevene de har sendt ut.

- Det er mange som gir, og de gir mye, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Inntektene fra julegrytene har stor betydning for Frelsesarmeens hjelpearbeid i Norge, forteller Andrew Hannevik.

- Med disse pengene tilbys mat, klær, fyring og gode opplevelser til dem som trenger det - hele året, sier informasjonssjefen.

- Nye undersøkelser viser at 102.000 barn i Norge vokser opp i fattige familier. For mange mennesker er det vanskelig å stelle i stand til fest. Da kan det lille ekstra hjelpe dem med å feire jul, eller de kan få et ferieopphold til sommeren. Andre trenger en pose mat eller en vedsekk i februar, sier 
Hannevik.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen