Innenriks

Giskes tømmermenn

140 års industrieventyr ved Follum er likevel ikke over. Nå har næringsminister Trond Giske samlet sine egne for å diskutere hvordan treforedlingsindustrien skal reddes fra den sikre papirdød.

Næringsminister Trond Giske (Ap) hadde grunn til å glise i går. Kommende fredag forlater Norske Skog papirfabrikken Follum i Hønefoss. I går kom beskjeden om at 140 års industrieventyr likevel ikke er over. Norske Skogs største aksjonær kjøper Follum for 60 millioner kroner, etter at Norske Skog tidligere har avvist alle tilbud fra Viken.

- Jeg synes det er positivt at Viken fikk tilslaget og håper de kan få til ny aktivitet på industriområdet, sier Giske til Dagsavisen etter at salget er kjent.

Ministeren legger til at han håper salget betyr at en del av de 356 ansatte som mister jobben ved Follum kan fortsette i ulik aktivitet og at salget bidrar til videre verdiskaping i en region der Follum har vært en viktig bedrift.

- Det viktigste er at det blir en eller annen skogrelatert aktivitet, fordi det betyr mye for dem som er der, som har kompetanse på det, og det betyr mye for skogbruket i regionen at det finnes en avsetning av materialene, svarer Giske på spørsmål om hva han forventer av Viken på Follum.

Møtte Norges ryggrad

Den varslede nedleggelsen av Follum har blitt et symbol på en treforedlingsindustri i krise. Eksportverdien har stupt. Det samme gjelder produksjonen. Antallet ansatte har stupt fra nær 8.000 i 1990 til 3.500 to tiår senere. Men dette er bare en del av bildet: Til sammen sysselsetter skog- og treforedlingsindustrien om lag 25.000 personer.

- Det er viktig at vi ser på hvordan vi kan bidra til at treforedlingsbedriftene blir innovative og lønnsomme, og utvikler nye produkter og produksjonsmetoder, sier næringsministeren til Dagsavisen.

Mens beskjeden om Vikens kjøp av Follum ble kjent, hadde Giske i går samlet sine egne rundt seg for å diskutere hvordan industrien kan reddes ut av krisen. Sammen med landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) har Giske satt ned en arbeidsgruppe som skal se på framtida for næringen. Som ledd i dette møtte Giske og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i går Arbeiderpartiets fylkesledere i de skogtunge fylkene Hedmark, Oppland, Trøndelag, Østfold og Vestfold, eller «Norges ryggrad», for å si det med Giske.

- Vi har diskutert problemene i bransjen og hvilke tiltak som kan iverksettes for å hjelpe den, både gjennom en lavkonjunktur, til teknisk omstilling, nye produkter, ny innovasjon og en lønnsom framtid, sier Giske.

Ekstratiltak?

Viken Skog varslet i går at selskapet vil utvikle en «ny, framtidsrettet treklynge med utgangspunkt i Follum».

- Nå forventer vi at regjeringen stiller opp med virkemidler som fremmer innovasjon og forskning innenfor skogbasert industri, for å bidra til det kjempeløftet vi nå står ovenfor, uttalte administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i Viken Skog i går.

Giske viser på sin side til at det er krevende å være konkurransedyktig for industrien i et høykostland som Norge.

- Det er krevende, men mulig hvis du utvikler nisjeprodukter, sier Giske og viser til Borregaard som et eksempel innen treforedlingsindustrien.

- Borregaard leverer et av sine beste år noensinne, med veldig spesialiserte produkter, sier han og viser til at tradisjonell produksjon av avispapir går dårlig, men at også innen papirproduksjon finnes spesialisert produksjon som gjør det bedre.

- Det er den samme overordnede tenkningen her som i annen industri. Skal du forsvare norske lønnskostnader må du ha noe spesielt å tilby, sier han.

På spørsmål om hva regjeringen vil bidra med for å sikre industrien svarer Giske at det er i bedriftene hovedansvaret ligger for å utvikle nye produkter.

- Så får vi se om vi skal gjøre noen ekstratiltak nå innenfor en bransje som sliter. Det gjorde vi jo for verftsindustrien for to år siden, det hjalp en del bedrifter gjennom en tung periode, og nå går det så det griner innen den bransjen, sier han.

Mer fra Dagsavisen