Trond Giske

Giske trekker seg som nestleder

Han tilbyr seg også å trekke seg som finanspolitisk talsperson.


– Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske, skriver Trond Giske i et innlegg på sin Facebook-profil.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng er blitt orientert om beslutningen, skriver han.

Kilder sier til VG at avgangen skjer etter sterkt påtrykk fra Støre.

Støre: Håper på ro

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen, sier Støre i en pressemelding søndag kveld.

Mandag vil han redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor han mener dette var en riktig beslutning.

– Jeg håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier Støre.

Sentralstyret skal ha sitt månedlige møte mandag på partikontoret i Oslo.

NTB forsøkte søndag å få kontakt med partisekretær Kjersti Stensen og nestleder Hadia Tajik. Ingen av dem ønsker å kommentere Giskes avgang.

– Jeg tror vi lar Jonas' sin pressemelding tale for seg, sier Tajiks rådgiver Edina Ringdal i en SMS til NTB.

Belastningen er blitt for stor

I Facebook-innlegget skriver Giske at hovedgrunnen til at han går av, er at belastningen på ham og hans familie etter hvert ble for stor, og at det ble umulig å stå i presset de har vært under de siste ukene.

– Det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn, skriver han.

– Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss, skriver Giske videre i innlegget, der han også takker for støtte og omsorg.

Giske-saken har rast siden Dagens Næringsliv i midten av desember publiserte den første artikkelen om at flere i partiet hadde varslet partiledelsen om upassende oppførsel fra Giske. Flere av episodene skal ha skjedd i hans tid som statsråd.

I romjula kom det inn flere varsler. 1. januar ble Giske «fritatt» fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid, før han altså trakk seg søndag.

Vil gi sin versjon

I sin begrunnelse skriver Giske også at han vet at mange i partiet er fortvilte over at man ikke får jobbet med politikk.

– Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for, skriver han.

Samtidig håper han beslutningen vil føre til en god behandling av varslene.

– Jeg ser fram til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig, skriver Giske, som igjen ber om unnskyldning for ting han har gjort som har medført ubehag for andre.

– Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

(NTB)

 

Her er hele Trond Giskes innlegg på Facebook:

Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning.

Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.

Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for.

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

Det er 35 år siden jeg meldte meg inn i AUF og Arbeiderpartiet. Innsatsen for de sosialdemokratiske verdiene har fylt mitt liv siden den gangen. Mitt dype samfunnsengasjement gjorde at jeg valgte et liv for å slåss mot urettferdighet, for rettferdig fordeling og like muligheter for alle. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer.

Les også Arne Strand: «Giske er ferdig»

Tidslinje over Trond Giskes politiske liv:

1992-1996: Leder av AUF. Under Giskes ledelse snur AUF og sier nei til EU.

1997: Valgt inn på Stortinget som representant for Sør-Trøndelag. Medlem av finanskomiteen.

2000-2001: Kirke-, utdannings- og forskningsminister i Stoltenberg I-regjeringen.

2001-2005: Stortingsrepresentant. Andre nestleder i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.

2005-2009: Kultur- og kirkeminister i Stoltenberg II-regjeringen (de rødgrønne).

2009-2013: Næringsminister.

2015: Valgt til nestleder på Arbeiderpartiets landsmøte sammen med Hadia Tajik.

13. desember 2017: Dagens Næringsliv publiserer den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

2018:

1. januar: Fratrer nestledervervet på ubestemt tid etter anklager om upassende oppførsel mot flere kvinner.

7. januar: Trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.