Innenriks

Giske oppfordrer til mobilisering

HOMOKAMPEN: Tidligere kirkeminister Trond Giske (Ap) ber tilhengerne av homoekteskap i Kirken om å ikke melde seg ut. - Kampen vil bli kronet med seier, sier han.

Dagsavisen intervjuet i går Høyre-nestor og riksrevisor Per-Kristian Foss, som reagerte kraftig på Kirkemøtets nei til homofile ekteskap i Kirken.

- Det er et slag i ansiktet på lesbiske og homofile, sa Foss, som meddelte at han også vurderer å melde seg ut av Kirken.

Trond Giske (Ap) forstår godt reaksjonen til sin tidligere stortingskollega.

- Jeg tror at alle som tror på likeverd og respekt føler at kirken nå tråkker på de verdiene, sier Giske til Dagsavisen.

- Men det er samtidig positivt at voteringen var så jevn som den var, fortsetter han.

Framgang

Giske er leder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og var kirkeminister fra 2000 til 2001 og fra 2005 til 2009, der han i 2008 var med på kirkeforliket, som la grunnlaget for dagens skille mellom kirke og stat.

Han viser til egne erfaringer, som eksempel på at mye har skjedd på kort tid.

- Noe av det første jeg gjorde da jeg i 2000 var kirkeminister for første gang, var å ikke ta til følge en klage på utnevnelsen av en prest som levde i et homofilt samliv. Det var kontroversielt den gangen. Nå er vi nær ved å ha flertall for ekteskapsliturgi for homofile. Det er en framgang, selv om det selvsagt oppleves som frustrerende å ikke være i mål, fortsetter han.

Les også: Ber Kvarme åpne domkirken

Tror på ja-seier i 2016

Men Giske har tro på at pendelen kan snu, og det allerede i 2016.

- Vi som kjemper for likeverd kommer til å vinne fram. Jeg tror det er fullt mulig allerede på Kirkemøtet om to år. Neste år er det kirkevalg, og da kan man sørge for å få valgt inn et flertall på Kirkemøtet som har en mer moderne tolkning av dette spørsmålet, sier Giske.

Tusenvis av mennesker har, etter Kirkemøtets nei, klikket seg inn på Kirkens egen side for utmeldinger. Giske advarer mot å melde seg ut i protest.

- Min klare oppfordring er å bli igjen, og mobilisere fram til neste valg, sier han.

Giske mener en hovedutfordring er den ekstremt lave valgdeltakelsen ved kirkevalg.

- Dessverre var det bare 10-11 prosent som stemte på sammensetningen av Kirkemøtet forrige gang. Kommer vi opp mot 20 prosent, vil man få et bedre speilbilde på hva Kirkens medlemmer mener.

- Hvis deltakelsen i kirkevalgene hadde reflektert kirkemedlemmenes syn, ville vi vært i mål for lengst, legger han til.

Giske mener hans meningsfeller bør ha en klar strategi før kirkevalget neste år.

- Vi bør samarbeide om å få fram gode, liberale kandidater, slik at vi som ønsker en bred og åpen folkekirke samler oss om folk som kan tale vår sak. Vi bør ikke splitte stemmer på for mange ulike liberale kandidater i de ulike bispedømmene, sier Giske.

Han mener de konservative er flinkere til å samle seg om noen få kandidater, og sørge for å få dem valgt.

- De er også bedre organisert. De har blant annet Misjonssambandet og andre med stor slagkraft, mens de liberale er mer spredt.

Giske sier det er veldig viktig at man når ut med informasjon om hvordan man stemmer og hva kandidatene faktisk står for.

- Alle samfunnsengasjerte krefter som er medlemmer av Kirken bør ta litt ansvar selv. Vi kan bruke sosiale medier, vi kan bruke de vanlige mediene og snakke med venner og bekjente slik vi gjør foran andre valg.

Vil endre stemmeordning

De 116 delegatene som stemte på Kirkemøtet voterte skriftlig. Giske synes denne ordningen bør avskaffes.

- Vi som har stemt ved kirkevalget har rett til å få vite hvordan våre representanter faktisk stemmer. Tenk om vi skulle hatt hemmelige voteringer på Stortinget, sier Giske.

Han sier at en måte å endre dette på er å få inn i kirkeloven at slike vedtak skal være åpne.

- Men dette burde virkelig Kirken skjønne, og ordne opp i, selv. En ting er personvalg, som kan være sensitive. Men man må tørre å stå på sitt kirkepolitiske syn når man er valgt som utsending til Kirkemøtet, sier han.

Kirkeministeren: 
- Bli i kirken

- Kirken selv må gjøre sine vedtak. Men jeg understreket i min tale til Kirkemøtet at Kirken bør være mest mulig inkluderende. Jeg skjønner at mange er skuffet, og det er en skuffelse som jeg deler, sier kirkeminister Thorhild Widvey (H) til Dagsavisen.

Hun håper Kirkemøtet snur i 2016, og sier ja til homoekteskap i Kirken. Hun oppfordrer de som er skuffet over vedtaket til å forbli medlemmer av Kirken.

- Det er viktig at vi har en bred folkekirke, nå som vi har et skille mellom kirke og stat. Og om du vil endre på en praksis, er det en fordel å være med der beslutningene tas, sier Widvey.

Mer fra Dagsavisen