Politikk

- Giske kan ha brutt loven

Næringsminister Trond Giske (Ap) skal ha presset teknologikonsernet Kongsberg Gruppen til å gi LO-leder Roar Flåthen plass i styret. Eierskapsekspert mener det kan være ulovlig.

- Det oser uprofesjonalitet av sakene Giske nå er innblandet i, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre til Dagsavisen.

Nok en gang må næringsminister Trond Giske (Ap) svare på om han begunstiger sine venner og mektige kontakter ved å sikre dem toppjobber og styreverv i statlige selskaper. I går sprakk nyheten om at Giske skal ha presset Kongsberg Gruppen til å ta LO-leder Roar Flåthen inn i styret.

Med jobben fulgte et honorar på 195.000 kroner til Flåthen. Giske skal ha åpnet døren for Flåthen inn i styret - som vara - selv om det ikke skulle velges inn styremedlemmer før neste år.

Tre vonde saker

Dette er tredje gang på kort tid hvor Giske er i hardt vær på grunn av at hans kontakter og venner får mektige posisjoner i statlige selskaper:

* * Giske-venn Rune Olsø ble valgt som Entra-sjef, til tross for at styreleder gikk mot ansettelsen.

* * Giske-venn og fylkesordfører Tore O. Sandvik skal ha blitt forsøkt plassert i styret i Telenor av Trond Giske, men ble stanset.

* * Nå skal LO-leder og nær alliert av Arbeiderpartiet, Roar Flåthen, ha fått plass i styret i Kongsberg Gruppen - på grunn av Trond Giske.

Uryddigheten får opposisjonen på Stortinget og eksperter på statlig eierskap til å reagere kraftig. Professor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo har skrevet doktorgrad om europeisk selskapsrett. Hun mener Giske kan ha brutt loven dersom forsøket på å sikre Flåthen styrevervet skulle være en økonomisk belønning av LO-lederen. Flåthen får styrehonorar på 195.000 kroner.

- Hvis dette er gjort for å belønne Flåthen, så er det ikke lovlig. Det ligger utenfor det en majoritetsaksjonær kan gjøre, sier hun til Dagsavisen.

Sjåfjell mener alle disse sakene gir et inntrykk av at Giske på vegne av staten opptrer som en uryddig og uprofesjonell aksjonærrepresentant.

- Sånn som sakene har vært framstilt i media, er det vanskelig å la være å stille spørsmål om hvilke motiver Giske har hatt for det han har gjort. Det virker som om det er mye som er forsøkt gjort utenfor offentlighetens lys, sier hun og legger til:

- Giske kan ha brutt grensen for myndighetsmisbruk.

- Flåthen skulle velges

Ifølge NRK ga Nærings- og handelsdepartementet beskjed noen uker før generalforsamlingen i Kongsberg Gruppen 7. mai om at LO-leder Roar Flåthen måtte få plass i styret.

- Valgkomiteen mottar mange forslag fra aksjonærene, og ett av dem kom fra Nærings- og handelsdepartementet. Dette gikk ut på at Roar Flåthen skulle velges som styremedlem, sier valgkomiteens leder Sverre Valvik til TV 2.

Men ingen av de fem aksjonærvalgte medlemmene i styret var på valg i år, og valgkomiteen var ikke på utkikk etter nye styremedlemmer. Resultatet ble å opprette en ny posisjon som varamedlem i styret. Flåthen fikk denne og kunne dermed være til stede på møtene, men uten stemmerett.

- Vi mener vi kom fram til et greit kompromiss som er til å leve med både for hovedaksjonær og øvrige aksjonærer, sier Valvik.

Giske mener Flåthen er en utmerket ressurs for styret i Kongsberg Gruppen. På spørsmål om hvorfor Giske ikke kunne vente til neste år, når styret skal på valg, svarer Giske:

- Det var ut ifra en helhetsvurdering og en langsiktig vurdering av hva slags kompetanse selskapet trenger i årene fremover.

Giske: God løsning

Giske mener at komiteen falt ned på det han kaller en god løsning.

- Vi kan ikke kommentere de ulike prosessene i de ulike valgkomiteene. Jeg registrerer at det var en enstemmig valgkomité som kom fram til det forslaget. Det var en god løsning, sier Giske.

Saken faller imidlertid ikke i god jord hos Høyre.

- Prosessen virker både uprofesjonell og uryddig, siden man nærmest instruerer valgkomiteen om å få inn en av sine egne, og det utenom tur, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten.

Harald T. Nesvik (Frp) er enig og mener saken føyer seg inn i en rekke av eksempler på at Giske setter Arbeiderpartiets interesser foran statlige selskapers interesser. Statsminister Jens Stoltenberg må nå ta en prat med Giske, mener Nesvik.

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, synes det er for tidlig å vurdere om Giske bør gå av som næringsminister, men etterlyser en grundig gjennomgang av sakene som Giske har rotet seg bort i.

195.000 kroner

Styremedlemmene i Kongsberg Gruppen får 195.000 kroner i året i honorar. Varamedlemmer får 9.800 kroner per møte. I innstillingen fra valgkomiteen heter det at Flåthen skal lønnes som ordinært styremedlem, og ikke som ekstra varamedlem uten stemmerett. Komiteen har ikke begrunnet dette.

- Man kan nærmest få inntrykk av at dette er en økonomisk gavepakke til Roar Flåthen. Det er svært beklagelig med tanke på de pengegavene LO gir til Arbeiderpartiet i hver valgkamp. Denne saken er meget besynderlig og meget underlig, sier Nesvik til NTB.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen