Innenriks

Giske har tapt lederlønnskampen

– Vi har ikke lyktes i å holde lederlønningene nede, sa næringsminister Trond Giske på dagens pressekonferanse, og var raus med ros til seg selv på andre områder.

Næringsministeren var raus med ros til seg selv under statsrådens egen oppsummering før sommerferien.

Topplederlønningene vokste ifølge VG nylig med 18 prosent i gjennomsnitt i de statseide, børsnoterte selskapene Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen, DNB, Norsk Hydro og Yara i fjor. Toppsjefenes lønn var i snitt 8,7 millioner kroner i disse selskapene.

– Jeg må bare si at vi ikke lykkes godt nok med å følge opp Stortingets intensjoner om moderate lederlønnstillegg i statlige og delstatlige selskaper, sa næringsministeren da han la fram sitt halvårsregnskap mandag.

Uansvarlig

– En god leder går foran med et godt eksempel. Det blir helt umulig å få gjennomslag for moderasjon hos de store gruppene med lønnsmottakere om ikke lederne viser moderasjon. Disse toppsjefene risikerer å ødelegge for seg selv. Det er helt klart at tilleggene de siste årene har vært for store, og det er dette jeg nå skal diskutere med styrelederne, sier Giske til NTB.

Han tror allerede nå han vet hva noen av svarene vil bli:

– Jeg tipper at mange vil forsvare seg med at akkurat deres selskap er helt spesielt. Enten har man hatt ekstraordinært gode resultater, eller man har hatt ekstraordinært vanskelige tider, man har utvidet, eller ansatt ny direktør. Uansett hva, så finnes det for akkurat deres selskap en spesielt god grunn. Problemet er at når alle har slike spesielle grunner, så blir summen feil. Min jobb blir å få fram for styrelederne at hver og en har et ansvar også for helheten, sier Giske.

Forsterket misnøye

Næringsministeren sier at veksten er noe lavere enn det anslaget på 18 prosent som VG presenterte nylig.

– Men det er fortsatt ille. For selv om veksten var helt lik, så er 4 prosent påslag på 5 millioner kroner et langt større beløp enn 4 prosent av en årslønn på 350.000 kroner, eller 500.000 kroner. Dette forsterker bare vår misnøye med at man ikke klarer å holde moderasjonen, sier Giske.

Han legger til at det bør være mulig å få gjort noe med det, og han viser til at ledere er blitt sittende også etter at departementet har blitt spurt og har sagt nei til bonuser.

Andre styrer

Giske har tatt for seg kampen mot lederlønningene i lang tid, så langt uten å lykkes. Et av departementets våpen er å skifte ut styrene.

– Noe av problemet er at disse lederne utgjør en egen gruppe som omgås hverandre, og så blir deres lønnsvekst på en måte frikoblet resten av samfunnet. Det er dette vi må bli tydeligere på at vi mener er uholdbart. Dessuten må vi bli enda klarere på at dersom styrene ikke kan løse denne oppgaven, så får vi sette inn andre i styrene, sier næringsministeren.

Skryteliste

Giske oppsummerte de siste månedene som hektiske og kontrastfylte. med vekst i Norge og krise i Europa.

Giske viste til en nesten rekordstor vekst i norske bedrifters driftsmarginer, historisk vekst i nye arbeidsplasser, Europas laveste ledighet, et rekordstort antall nyetablerte selskaper og tiltak for forenkling som skal gi næringslivet en innsparing på 10 milliarder kroner i løpet av noen få år. I tillegg jobbes det med meldinger om både nanoteknologi og mineralvannindustrien. (NTB)

Mer fra Dagsavisen