Innenriks

Gir TV2 135 millioner for å bli i Bergen

Regjeringen vil gi kompensasjon for merkostnaden til en kommersiell allmennkringkaster, opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Det blir også slutt på NRK-lisensen, slik vi kjenner den. Den nye finansieringsmodellen er ennå ikke klar.

Helleland sa på en pressekonferanse torsdag at staten vil støtte en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro, om lag 135 millioner kroner etter dagens kurs. Knyttet til denne støtten er en rekke krav som regjeringen vil ha oppfylt, blant annet hovedkontor utenfor Oslo, minimum 50 prosent norsk innhold og bruk av begge målformer. I praksis betyr det at TV2 får den kompensasjonen kanalen har bedt om for å fortsette allmennkringkasteroppdraget fra Bergen..

– Vi trenger en slik allmennkringkaster. Det vil sikre en reell konkurrent til NRK. Dette er viktig for regjeringen, sier Helleland.

Les også Lars West Johnsens kommentar: La Bergen leve - derfor bør TV2 få statsstøtte.

Ikke søkt

Mediemangfoldsutvalget leverte sin anbefaling 18. oktober. Det gikk for at staten fortsatt bør støtte TV 2 eller en annen allmennkringkaster for å produsere nyheter i tre til fem år framover.

TV 2 har ikke søkt på toårslisensen som regjeringen utlyste, uten noen som helst kompensasjon. Kanalen krever at staten dekker merutgiftene til nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen.

TV 2 har en midlertidig avtale med staten som går ut ved årsskiftet.

Lisensslutt

– Det blir slutt på NRK-lisensen slik den er i dag, opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag vil også et forslag til løsning for en kommersiell allmennkringkaster bli lagt fram.

Ifølge en pressemelding vil kulturministeren legge fram en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting og framtidig finansiering torsdag ettermiddag.

Helleland sier til NRK at det er på tide å finne en ny finansieringsmodell for allmennkringkasteren, men hvilken modell dette skal være, har hun ikke noe svar på ennå. (NTB)

Mer fra Dagsavisen