Innenriks

Gir seg ikke

Han vil inn på Stortinget i 2013. I går varslet han at han vil lede AUF i to nye år. I dag møter han USAs utenriksminister. Eskil Pedersen er mer motivert enn sliten.

- Jeg gjør det fordi jeg er veldig glad i AUF. Jeg har vært leder i to år, og de fleste sitter i fire. Jeg har lyst til å fullføre lederjobben. De to siste årene har vært helt annerledes enn det var mulig å se for seg. Vi har kommet gjennom det, og nå vil jeg være med to nye år for å føre AUF videre etter 22. juli og inn i politikken igjen, sier AUF-leder Eskil Pedersen. I går ga han beskjed om at han stiller til gjenvalg som ungdomspartiets leder.

Krefter til å fortsette

Han har store ambisjoner på vegne av AUF, og mange ideer og planer han drømmer å få gjennomføre. 22. juli satte en stor brems på mye.

- Men er du ikke sliten?

- Å være AUF-leder er en krevende jobb helt uavhengig av 22. juli. Og med 22. juli fikk jobben en helt ny dimensjon av ansvar. Jeg er som alle andre sliten fra tid til annen, men jeg er mye mer motivert og engasjert enn jeg er sliten. Jeg har masse krefter til å fortsette, sier han.

Det er AUF som bestemmer hvilke saker Eskil Pedersen skal slåss for de neste to årene, dersom han blir valgt som ny leder på landsmøtet i oktober. Men ungdomspartiet skal være gjenkjennelig, lover han. Kampen for en god klimapolitikk og en mer human asylpolitikk skal stå høyt på agendaen.

- Så gjør vi oss klare for en veldig tøff valgkamp der den rødgrønne profilen skal blankpusses. Jeg er veldig glad i å drive valgkamp. Det er motiverende og spennende, for hele AUF, sier han.

Han har også sagt ja til å stå til disposisjon for Telemark Arbeiderparti som kandidat til stortingsvalget neste år. Velges han inn på begge fronter må han balansere rollen som ungdomsopposisjonell og som en del av den etablerte stortingsgruppa til partiet.

- Det er hyggelig at de har spurt meg, men hvilken plassering og lignende får jeg komme tilbake til dersom det blir aktuelt. Det er mange AUF-ledere tidligere som har stått på stortingslistene, så det skal nok bli mulig å kombinere, sier han.

Møter Hillary

Men det er hektisk også fram til den tid. Sammen med en rekke andre sentrale Utøya-overlevende AUF-ere møter Eskil Pedersen i dag USAs utenriksminister Hillary Clinton. Det skal i hovedsak handle om 22. juli. Pedersen skal der fortelle om det som skjedde den skjebnesvangre dagen. Om sorgen og tapet av mange mennesker, og om hvor viktig Norges reaksjon med demokrati og samhold har vært for å komme gjennom det hele.

- At Hillary vil møte oss tar jeg som et uttrykk for medfølelse og et tegn på hvor store dimensjoner 22. juli har hatt. Clinton var en av de som aller tidligst adresserte 22. juli og fordømte terroren og viste medfølelse for ofrene. Hun er et forbilde for mange som driver med politikk, meg selv inkludert, sier han.

Politikk blir det forhåpentligvis også tid til i møte med utenriksministeren. I et innlegg i Dagsavisen i dag (se side 5), ber AUF-lederen sammen med SU og RUs ledere om at utenriksminister Jonas Gahr Støre i sitt møte med Clinton tar opp Palestina-spørsmålet.

- Politikk er jo AUFs viktige fokus, så får vi tid er det veldig interessant å høre hvordan Clinton ser på situasjonen i Midtøsten. AUF har et stort engasjement for Palestina. Det har Norge også, og det kjenner Clinton til. USA er nøkkelen for å få til reelle endringer, sier han.

Vil ikke grue seg

Om litt under to måneder skal det markeres at det er et år siden terroren rammet Norge. Pedersen har blandede følelser. Det blir fint å komme sammen med de andre menneskene som er berørt og det blir fint å kjenne på det han regner med kommer til å være medfølelse og støtte fra hele Norge. Men det blir også en dato hvor tankene kommer til å vandre tilbake til alt det vonde som skjedde for snart et år siden. Og til de menneskene han kjente så godt og som har vært borte snart et år allerede.

- Det er få ting jeg bestemmer meg for å grue meg til. Det er fordi man må ta ting som de kommer. Årsmarkeringen er noe vi må og skal gjennom. Og jeg ønsker og tror at det også skal bli veldig fint, sier han.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen