Innenriks

Gir regjeringssvar i dag

NY REGJERING: På den tolvte dagen med samtaler vil partiene bestemme seg. KrF er fortsatt skeptiske til regjeringsdeltakelse. Høyre og Frp kan regjere alene.

- Det kommer trolig en avklaring i dag. Delegasjonene holder kortene veldig tett til brystene nå. Dette blir spennende, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagsavisen.

I dag møtes Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet til det som trolig blir de siste sonderingssamtalene. Etter svært krevende dragkamper vil forhandlerne så fortelle sine partier om politiske seire og tap før de endelig bestemmer seg for regjeringsdeltakelse - eller om de vil sitte utenfor.

KrF sier trolig nei

Sentrale kilder i KrF påpeker overfor Dagsavisen at det fortsatt er lite sannsynlig at KrF går i regjering sammen med Fremskrittspartiet.

Det er helt utelukket for KrF å gå inn i regjering alene, og KrF-kilder tror heller ikke Venstre vil gå inn i regjering som eneste sentrumsparti. Fremskrittspartiet har gjentatt at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Dermed tyder signalene på at Venstre og KrF ikke går i regjering, men danner et parlamentarisk grunnlag for en regjering bestående av Høyre og Frp. Det påpeker kilder Dagsavisen har snakket med.

Krevende runder

Etter to hektiske uker med beintøffe forhandlinger - først på Radisson Blu i Nydalen, så på Stortinget - har partitoppene nå hatt en frihelg uten sonderinger. Den har likevel blitt brukt til interne møter og forberedelser til i dag.

Nå blir det et kort sonderingsmøte før resten av dagen vil bli brukt til forankring i referansegruppene. Det betyr at avklaringene om hvilke partier som blir med i regjering vil være klare i kveld.

- Samtalene har drøy lenger enn vi trodde de skulle gjøre, sier en kilde i KrF. Kilden legger til at det har vært «krevende runder».

Spør baklandet om råd

KrF skal ha gruppemøter på Stortinget i dag klokka 15.00, Venstre og Høyre møtes klokka 17.00. Fremskrittspartiet har samling for landsstyret på partikontoret klokka 17.00. Når møtene er klare vil konklusjonen om hvem som blir med i Erna Solbergs regjering være klar.

Den forrige runden med tilbakemeldinger fra sine egne endte med en ny sonderingsrunde. Det vil lite trolig skje i dag, påpeker flere som følger prosessen. Nå forventer referansegruppene å få mer informasjon fra partiledelsen enn de fikk onsdag, da forhandlerne sist konsulterte partigruppene.

Kilder i KrF understreker at de tror KrF og Venstre ikke går i regjering, men vil støtte en blåblå regjering bestående av Høyre og Frp fra Stortinget.

Kom med tre krav

Onsdag samlet KrF landsstyret på Gardermoen. Etter det Dagsavisen erfarer stilte landsstyret tre krav for at partiet skulle gå videre til reelle regjeringsforhandlinger:

1. Bedre rammebetingelser for landbruket.

2. Bedre kommuneøkonomi.

3. En tydeligere sosial profil.

Nå gjenstår det å se om KrF har fått Høyre og Fremskrittspartiet med på kravene. Fredag meldte NRK at KrF trolig har fått gjennomslag for at 1 prosent av Norges inntekter (BNI) skal gå til. Likevel er det langt fra nok til å overtale Hareides parti.

Siste innspurt

Venstre-leder Trine Skei Grande brukte deler av lørdagen på Stortinget til å forberede sonderingsinnspurten, og jobbet med å få samlet partiorganisasjonen for interne avklaringer. Både Frp og KrF har hatt interne møter i helgen.

Før konklusjonen er klar er det greit å minne om alternativene: Norge kan få en ren Høyre-regjering, en blåblå med H og Frp, eller flertallsvarianter med alle fire eller med Høyre og Frp og ett av sentrumspartiene.

Det eneste som er klart så langt er at Erna Solberg (H) blir statsminister.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

De vanskelige sakene

I tolv dager har Høyre, Venstre, KrF og Frp sittet samlet til sonderinger om en ny regjering. Det er flere problemsaker som ligger i potten før innspurten i sonderingene:

Særlig innvandringspolitikk, miljøpolitikk, økonomisk politikk, distriktspolitikk og landbrukspolitikk skiller sentrumspartiene og Frp

Det er også stor avstand i enkeltsaker som oljeboring i Lofoten, bompenger, lukkede asylmottak, skattenivå og alkoholpolitikk.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen