Andrew Hannevik i Frelsesarmeen åpner dørene. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Gir husly i kulda

Mens folk flest har hus og varme, har Frelsesarmeen åpnet dørene for dem som ikke har noe sted å sove i kulda.

I to netter har Frelsesarmeen, i samarbeid med Oslo kommune, åpnet dørene. Første natten kom det 75 personer til Fyrlyset samt at 15 overnattet på legevakta. For det aller meste utlendinger uten rettigheter i Norge.

- Vi kan tilby et varmt sted, en flatseng og varm drikke, sier informasjonssjef i Frelsesarmeen Andrew Hannevik til Dagsavisen.

 

Vet ikke antallet

- De som trenger et sted å sove i kulda, må melde seg på Oslo legevakt for å få rekvisisjon, før de kan melde seg hos oss. Etter at det var så smekkfullt første natten, bestemte vi oss for å flytte til Tempelet ved Frelsesarmeens hovedkvarter. Natt til i går hadde vi noen færre, 67 som overnattet, sier Hannevik.

- I og med at vi har flyttet dem inn i et kirkelokale, har det også vært mye roligere. Jeg tror mange er preget av lokalet de er i, samt at vi har bedre plass, sier Hannevik.

I sommerhalvåret regner man med at det er mellom 1.000 og 2.000 bostedsløse i Oslo. Hvor mange det er nå, er ingen helt sikre på.

- Vi regner med at deter flere enn dem som har benyttet seg av tilbudet til nå. Vi prøver å formidle hva vi kan tilby og driver også oppsøkende virksomhet, sier Hannevik.

Han regner med at de kommer til å ha dette tilbudet i to netter til i første omgang.

 

Kuldeberedskap

Byrådet har iverksatt sin kuldeberedskap for utenlandske statsborgere uten rettigheter i Norge, i samarbeid med Frelsesarmeen. Det innebærer at det på kalde vinterdager, det vil si ned mot minus ti grader, åpnes opp for å tilby akuttovernatting i regi av Frelsesarmeen. De har også anmodet regjeringen om å stille Sivilforsvaret til disposisjon.

- Vi er forpliktet til å yte nødhjelp til dem som har akutt behov for helsehjelp eller som på annen måte ikke er i stand til å klare seg selv. På kalde vinterdager har vi valgt at dette også skal omfatte akuttovernatting for å sikre liv og helse når det er kaldt, sier helse og sosialbyråd Anniken Hauglie (H).

tom.vestreng@dagsavisen.no