Innenriks

Gir helsetopper skylda for Ahus-krise

Helseministeren og Helse Sør-øst har hovedansvaret for skandalene ved Ahus, mener pasienombudet for Akershus.

– I denne saken mener jeg det er helseministeren og Helse sør-øst som har hovedansvaret for at det har gått som det har gjort, sier pasientombud Knut Fredrik Thorne ved sykehuset til NRK.

Dødsfall, pasientskader og bemanningsproblemer gjorde at nestleder ved Akershus universitetssykehus (Ahus), Leif Frode Onarheim, torsdag valgte å trekke seg med umiddelbar virkning.

Thorne har tidligere denne uka krevd at politiet etterforsker saken der en 20 år gammel kvinne døde av komplikasjoner i forbindelse med en operasjon av mandlene. Han mener sykehusene slipper for lett unna når alvorlige feil begås og mener det er helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og sykehusforetaket Helse sør-øst som har ansvaret.

– Fra mitt ståsted så legger organiseringen opp til at det kan skje en ansvarspulverisering, og det mener jeg det blir gjort i dette tilfellet. Her skyver helseministeren ansvaret ned på Helse sør-øst, som skyver det videre ned på ledelsen ved Ahus, sier han.

Til VG sier Thorne at det er bemanningssituasjonen som er årsaken til problemene Ahus har hatt og peker på at Helse sør-østs direktør Bente Mikkelsen har gått ut og sagt at hun bestemte at man skulle nekte å annonsere etter folk.

– Samtidig sitter det en minister på toppen, som har uttalt at hun skal følge nøye med på prosessen. Det kan hun ikke ha gjort, sier Thorne til avisen.

Han sier det ikke er opp til ham å vurdere om de to bør trekke seg, men sier han synes de bør tenke seg nøye om.

Mer fra Dagsavisen