Fjerdeklassingene (f.v.) Oda Kraft Pettersen, Benjamin Jonsson, Fredrik Martinsen Thornæs og Emilia Scantlebury kvalitetskontrollerer gavene som skal gis bort til Fattighuset.

Gir bort gamle leker

GIVERGLEDE: Fjerdeklassingene på Bestum skole gir bort noen av sine gamle leker og klær til Fattighuset. Det burde resten av skolen også, mener de.

- Det var litt vanskelig å velge hva jeg skulle gi bort, for vi har akkurat ryddet ut gamle ting av huset. Så da var det bare en dinosaurleke og en jakke som er for liten jeg ikke lenger ville ha, sier Benjamin Jonsson.

Så da ga han bort dinosauren og jakka. I stedet for å få gaver i adventskalenderen, har fjerdeklassingene på Bestum skole gitt bort noen av sine gamle leker og klær. I klassens morgenstund presenterer elevene hva de gir bort, og hvem gaven passer til: jente eller gutt, og hvilken alder. Emilia Scantlebury, Oda Kraft Pettersen og Fredrik Martinsen Thornæs har gitt bort puslespill, tegnesaker, prinsessebok, Hello Kitty-veske, og fotballsko.

- Jeg har litt vanskelig for å gi fra meg ting, men fotballskoene var jo for små. Og så passet det bra, for det var en annen i klassen som ga bort en fotball, sier Fredrik.

 

- Blir glade

Dagsavisen har skrevet flere saker om at givergleden blant norske barn bidrar med millioner av kroner til bistandsorganisasjonene. Gavene som samles inn på Bestum skole skal gis til Fattighuset, og elevene er glade for å hjelpe til.

- Da blir de glade inne i seg på julaften, sier Fredrik.

- Jeg tror hun som får prinsesseboka blir glad når hun åpner gaven, for det er mange jenter som liker prinsesser, sier Emilia.

- Vi må tenke på dem som får lekene. Det er ikke sikkert de har det så bra. Og det er bedre at de bruker penger på andre ting, sier Oda.

- Vi glemmer kanskje at det er fattige i Norge, fordi vi lever i et så rikt land?, spør kontaktlærer Jonny Borgås.

Benjamin tror det et verre å fattig i Norge enn mange andre steder. Fredrik er enig.

- Det er bedre i land hvor mange er fattige, så man ikke blir misunnelig, sier han.

I år er det første året elevene gir bort sine gamle leker og klær til Fattighuset. I fjor hadde de en tradisjonell julekalender, noe de andre klassene på Bestum fortsatt har. Men Oda, Fredrik, Benjamin og Emilia er helt enige om at til neste år bør hele skolen være med.

 

Må være brukt

Lærerne har satt en regel for hva som skal gis bort:

- Vi skal ikke kjøpe inn nye ting for å gi bort, så gavene skal være brukt, sier Fredrik.

- Men de må ikke være ødelagt heller, påpeker Emilia.

Likevel er det mye å velge mellom.

- Det er mange ting vi ikke har bruk for lenger, fordi det er blitt for lite eller fordi vi har fått noe nytt. Hvis vi ikke hadde gitt det bort, hadde det nok blitt kastet, sier Benjamin.

- Det er bra at vi ikke kaster ting som kan brukes av andre, legger Fredrik til.

- Det er mye bedre at andre får dem, enn at vi får huset stappfullt av ting vi ikke trenger, sier Emilia.

- Og så blir det lettere å rydde rommet, påpeker Benjamin.