Barn i en FN-leir for internt fordrevne i Juba i Sør-Sudan. FOTO: ANDREEA CAMPEANU/REUTERS/NTB SCANPIX

Gir 372 millioner mer til Sør-Sudan

AFRIKA: Norge bevilger ytterligere 372 millioner kroner i nødhjelp til Sør-Sudan.

Beløpet kommer i tillegg til de 100 millionene Norge har bidratt med til humanitær innsats i landet tidligere i år.

Norge er vertskap for en internasjonal giverlandskonferanse for Sør-Sudan mandag og tirsdag.

FN har oppjustert behovet for humanitær innsats til 10,7 milliarder kroner. Så langt er bare 33 prosent av dette kommet på plass, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

Kan forverres

Han frykter at krisen i landet blir vesentlig forverret i månedene fremover.

– Jeg er svært bekymret over de mange drapene og overgrepene mot sivile som er begått av partene i konflikten. Det rapporteres om omfattende og systematisk bruk av seksuell vold. Det er reell fare for hungersnød, og det må handles raskt for å hindre at situasjonen blir ytterligere forverret, sier Brende.

– Det er mot denne bakgrunnen vi samler de viktigste humanitære aktørene i Oslo, for å bli enige om felles tiltak for å kunne gi bedre hjelp til de mange som er rammet, fortsetter utenriksministeren.

Fem millioner i nød

Det rapporteres at fem millioner mennesker er i akutt nød i Sør-Sudan.

– Norge sender et tydelig signal om alvoret i situasjonen med dette betydelige bidraget, sier Brende, som understreker at det aller viktigste er at krigshandlingene i Sør-Sudan opphører.

Det norske pengebidraget skal gå til humanitært arbeid gjennom FN, frivillige organisasjoner og Røde Kors. I tillegg vil noen midler gå til hjelpeinnsats i nabolandene, som mottar store grupper flyktninger fra Sør-Sudan.

Konflikt

Sør-Sudan ble selvstendig i juli 2011 etter å ha utkjempet en 22 år lang borgerkrig med Sudan.

I desember 2013 brøt det ut konflikt etter en strid mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. De to er også ledere for henholdsvis dinkaene og nuerne, de to største folkegruppene i landet. Over 10.000 mennesker fryktes drept. (NTB)