Innenriks

- Gi asylbarna rettssikkerhet

ASYL: Regjeringen må gi asylbarna fri rettshjelp. Det krever LO, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og NOAS. De frykter at mange barn kan bli kastet ut, selv om de har rett på opphold i Norge.

- Dette er en anmodning til regjeringen om å gi asylbarna rettshjelp, slik at de kan ivareta rettighetene sine på en god måte, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagsavisen.

Samtidig som siste dag av Neda-saken går i Oslo tingrett, går nå Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og LO ut og krever bedre rettssikkerhet for asylbarna. De mener asylbarnas rettssikkerhet bør være et offentlig ansvar og ikke overlates til dugnadsarbeid og frivillig innsats.

1. juli ble det innført regler om en engangsløsning for noen av barna som har bodd lenge i Norge.

I et brev til statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Anundsen (Frp) og alle partilederne, ber de fire organisasjonene om at regjeringen:

* Gir penger til informasjon og gratis rettshjelp til familier med lengeværende barn så de kan sette seg inn i det nye regelverket.

* Stanser sakene til barn som har vært mer enn tre år i Norge, slik at familiene ikke risikerer å bli sendt ut før saken deres er blitt behandlet på nytt.

Anker utsendelse

I Oslo tingrett skal snart skjebnen til 12 år gamle Neda Ibrahim og hennes familie avgjøres. Staten mener hensynet til barnas beste ble forsvarlig vurdert i avgjørelsen om å sende dem ut av landet. Familien mener utsendelsen strider mot menneskerettighetene.

Neda er ett av flere asylbarn som har vært lenge i Norge - uten å få opphold.

Behandlingen av asylbarna har opprørt mange. Organisasjoner og enkeltpersoner har kjempet for at barnas rettigheter skal bli ivaretatt. Aina Hedal Bøe var leder for støttegruppen til Nathan Eshete i Bergen. Hun har nå tatt initiativ til en dugnad som skal sikre at asylbarna får nødvendig rettshjelp. NOAS leder rettshjelpsdugnaden og får bred støtte.

Folkelig opprør

Redd Barna advarer mot en «sovende lov», dersom ikke rettshjelpen raskt sikres.

- Jeg håper det gjør inntrykk på justisministeren at vi nå sammen sier ifra, og at han får rettssikkerheten for disse barna på plass. Vi ser nå et folkelig opprør mot behandlingen av asylbarna. Vi er hundretusener som stiller oss bak dem, sier leder av Norgesprogrammet i Redd Barna, Janne Raanes.

Alliansen med de fire organisasjonene har til sammen over én million medlemmer - som nå krever at regjeringen sikrer rettssikkerhet for asylbarna.

NOAS understreker at barnas asylsaker må stilles i bero inntil rettshjelpen er sikret.

- Man kan ikke sende dem ut måneder før de kan få saken sin behandlet på nytt, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Å utforme en omgjøringsbegjæring er krevende og familiene trenger bistand for å få gjort det, påpeker alliansen. De trekker fram at regelverket er svært komplisert og det er vanskelig å vite hvilken dokumentasjon som har betydning for vurderingen av saken.

Ikke råd til advokat

Norsk Folkehjelp driver i dag ni asylmottak, og ser problemene som flyktningene har i hverdagen. De påpeker at flyktninger som ikke har rett til å arbeide, umulig kan ha råd til å kjøpe advokatbistand.

- Det kan ikke være tilfeldig hvem som får hjelp eller ikke. Når det settes i gang en støtteaksjon, er ikke det for alle barna. Hva med de barna som ikke har et støtteapparat rundt seg for å kjempe deres sak? sier Bushra Ghazanfar, som er fungerende leder for flyktninger og integrering i Norsk Folkehjelp.

Daglige henvendelser

Det er NOAS som i dag i stor grad hjelper asylsøkere med juridisk bistand.

- Vi sitter nå med sakene til drøyt 200 barn, og får daglig inn henvendelser fra familier som lurer på om de faller inn under engangsløsningen og hvordan den nye varige ordningen vil gjelde for dem, sier Austenå i NOAS.

Nå håper de på et raskt svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp).

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen