Gavekort og bytterett 
- dette bør du vite

FORBRUKER: Får du gavekort til jul eller presanger du vil bytte, har Forbrukerrådet ett og annet tips å komme med.

- Bytterett er en ulovfestet rett i forbindelse med jula. Utgangspunktet er at du kan bytte vare mot vare, slik at du kan bytte blusen i den størrelsen som passer deg eller en i en mer passende farge, sier Ingeborg Flønes, som er direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, til NTB.

 

Husk byttelappen

For dem som skal gi en gave de ikke er sikker på vil falle i smak, er det viktig å få med byttelapp. Følger det byttelapp med gaven, og du ønsker å bytte, så sjekk hvor lenge byttelappen gjelder og hva du får lov til å bytte.

- Har du ikke noen lapp, ta med kvitteringen rett etter jul, så ordner det seg som oftest. Forbrukerrådet får hvert år spørsmål både fra forbrukere og bransjen om hvordan de skal forstå byttereglene. Husk at du også får reklamasjonsrett med gaven, sier Flønes.

 

Gavekort blir liggende

Forbrukerrådet synes det er synd at gavekort for mange millioner kroner blir liggende ubrukt og går ut på dato.

- Vårt budskap er at hvis du vil gi et gavekort, så pass på å gi et kort som kommer til å bli brukt, som for eksempel et gavekort i en sportsbutikk til treningsfanatikeren. Når du får et gavekort, bør du alltid sjekke vilkårene og utløpsdato, sier direktøren.

Hun viser til at det er fri avtalerett når det gjelder gavekort.

- Står det ikke noen utløpsdato, gjelder det i minst tre år. Etter det kan du oppleve at butikken kan si nei. Det synes vi er dårlig service. Butikken har tross alt fått pengene sine, påpeker direktør Ingeborg Flønes.

 

Ikke lovregulert

Bytteretten er ikke lovfestet, det betyr at den må avtales før du kjøper noe. Ved bytting kan du levere inn varen du ikke vil ha, og bytte inn i en annen. Er du i tvil om butikken gir bytterett, eller om den gjelder i hele kjeden, bør du spørre.

I noen butikker har du som oftest bytterett fordi det er vanlig i den bransjen. Det gjelder bøker og gullsmedvarer og gjerne klær og andre tekstiler. Etter jul er det vanlig at du får bytterett på de fleste varer.

Ta godt vare på kvittering eller byttelapp. Ved bytting må varen være ubrukt og uskadd. Du bør også ta med originalemballasjen, noe selgeren ofte vil kreve.

 

Angrerett

For varer kjøpt utenfor fast utsalgssted, for eksempel ved messe- eller dørsalg eller via internett, telefon og lignende, gjelder angrerettloven som gir mulighet til å angre på kjøpet.

Er varen slitt eller skadet, har du ikke bytterett. Hvis det var noe galt med varen da du fikk den, kan du klage på dette.

Vil du ha en dyrere vare enn den du leverer inn, kan du som regel få lov til det ved å betale mellomlegget. Bytter du til deg en som er rimeligere, vil selger gi tilgodelapp på resten eller gi deg penger tilbake i noen tilfeller.

En del butikker tilbyr åpent kjøp. Det vil si at du kan levere inn varen du har kjøpt og få pengene tilbake. (NTB)