Innenriks

Garanterer ikke klimamelding nå heller

Statsministeren vil ikke garantere at den utsatte klimameldingen kommer før sommeren. En utålmodig Venstreleder lanserer nå sin egen klimamelding.

– Meldingen er varslet i juni 2012, og vi har ikke noen andre planer om å varsle noen andre tidspunkter. Men jeg garanterer aldri, og derfor garanterer jeg ikke dette tidspunktet, svarte statsministeren i den muntlige spørretimen onsdag.

Venstreleder Trine Skei Grande mener at det er nødvendig å bli enig om hvilke tiltak som er nødvendige for å gripe tak i klimautfordringene, og ba Stoltenberg love at den rødgrønne regjeringen komme med sine forslag til tiltak i juni.

– Flere tiltak

Selv om meldingen lar vente på seg, la Stoltenberg vekt på at den teknologiske utviklingen har ført til at det ikke lenger er en sammenheng mellom økt verdiskapning og økte klimagassutslipp.

– Fra 1990 har verdiskapningen økt med 60-70 prosent, mens utslippene har vært ganske stabile. Dermed er denne sammenhengen brutt, og vi må bryte den enda mer ned slik at vi får en vekst samtidig som vi reduserer utslippene, sa Stoltenberg.

Statsministeren la til at regjeringen har iverksatt flere klimatiltak, og trakk fram økt satsing på jernbane, ordningen med grønne sertifikater, endret bilavgift som premierer biler med lave utslipp og nye energiforskrifter for nye bygg.

Venstre utålmodig

Stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk er blitt utsatt fire ganger, hovedsakelig på grunn av uenighet i regjeringen. Ett av de viktigste stridstemaene er hvorvidt målsettingene i klimaforliket fra 2008 står ved lag. Forliket mellom regjeringspartiene, KrF, Venstre og Høyre slår fast at Norge skal kutte 30 prosent i utslippene innen 2030 og ta to tredeler av kuttene hjemme.

Men Venstre-lederen er lei av å vente og lei av stadige utsettelser, og fremmet onsdag sin egen klimamelding for Stortinget.

– Regjeringen har gjennom seks år vist at de ikke har en klimapolitikk som reduserer utslippene. De gjennomfører så å si ingen tiltak som reduserer norske klimagassutslipp, men de åpner stadig for at utslippene skal få lov til å øke, sier Skei Grande.

For å kutte i klimagassutslippene foreslår Venstre å elektrifisere norsk sokkel, mer satsing på kollektivtransport, langsiktige rammevilkår for nullutslippsbiler som elbiler og hydrogenbiler, høyere avgifter på fyringsolje, at det offentlige i større må grad ta i bruk ny teknologi og at gasskraftverkene må rives eller renses.

Mer fra Dagsavisen