Innenriks

Går til idékamp mot høyresiden

MAKTSKIFTE: Fagforbundets leder Jan Davidsen takker av etter 20 år ved å mane til idékamp mot Høyre og Frp. Konfliktnivået til de blåblå kan øke og gi flere streiker, advarer han.

- Det er nå det er viktig å være på dekk, taler Jan Davidsen til en fullsatt sal på Fagforbundets landsmøte i Folkets Hus i Oslo.

«Internasjonalen» har akkurat runget mellom fanene før mannen som regnes som Norges mektigste i fagbevegelsen går opp på talerstolen for å holde sin siste åpningstale. 64 år gamle Davidsen gir seg etter 20 år i toppen av fagbevegelsen.

Etter ti år som leder for mer enn 300.000 medlemmer i Fagforbundet og ti år som leder i Norsk Kommuneforbundet venter pensjonisttilværelsen.

Ikke redd for å streike

I sin sterkt ideologiske avslutningstale maner Davidsen til kamp mot høyresidens kapitalisme og skattekutt. Forbundslederen trekker opp linjene med et kriserammet Europa og høyreekstreme organisasjoner på framvekst før han vender blikket hjemover mot den nye «mørkeblå regjeringen», som han sier.

Davidsen er bekymret for retningen Høyre og Fremskrittspartiet vil trekke arbeidslivet.

- Vi frykter for utviklingen, sier Davidsen til Dagsavisen og legger til:

- Men det er ikke noe nytt i det de foreslår, det har de gjort helt siden den tida de hadde makten i Bondevik-regjeringene.

Han peker på økt konkurranseutsetting og anbud som drivkraft, større fleksibilitet og flere midlertidige stillinger som borgerlige kampsaker som bekymrer ham. Den avtroppende forbundslederen mener regjeringen ber om streik dersom den provoserer LO.

- Konfliktnivået kan øke. Men nå ligger utspillet hos dem. Hvis den borgerlige regjeringen vil gjøre endringene i arbeidslivet, som de har signalisert, ja så ligger våre mål om et anstendig arbeidsliv fortsatt til grunn. Da må vi se hvilke maktmidler og virkemidler vi har for å sikre det, sier han.

Brede allianser

Davidsen varsler også idékamp mot høyresiden. Han peker på tre veier for å krone kampen med seier: Praktisk arbeid, brede allianser og et operativt tankeverksted.

Dagsavisen har tidligere omtalt at en sentrum-venstre tenketank - Agenda - er under utvikling. Civitas konkurrent skal favne fagbevegelsen og politiske ideer fra SV til KrF.

Selv vil ikke Davidsen avsløre for mye om planene han har etter at han går av med pensjon. Om hvordan det er å gi seg i toppen etter 20 år sier han etter litt betenkningstid:

- Nei, det er vel som når alle andre går av med pensjon. Jeg har hatt en fantastisk arbeidsplass, med folk som jeg innimellom har jobbet med både dag og natt. I en slik kamporganisasjon utvikler man sterke relasjoner. Så det er ikke noe gøy med å si adjø.

I dag velger Fagforbundet ny leder. Odd-Haldgeir Larsen (52) ligger best an til å ta over etter Jan Davidsen (64), men løpet er ennå ikke kjørt for nestleder Mette Nord (54). Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, vil valget stå mellom Larsen og Nord.

Valgkomiteen var i går ikke ferdig med sitt arbeid. Innstillingen legges fram i dag, på landsmøtets andre dag i Oslo.

Fra Nords hjemfylke Telemark meldes det at fylkeslaget ennå ikke har gitt opp kampen om å få henne til ny leder. Det er på tide med en kvinne på topp i det relativt kvinnetunge Fagforbundet, mener fylkeslaget.

Odd Haldgeir Larsen ble utpekt av Jan Davidsen til å være Fagforbundets mann i valgkomiteen på LO-kongressen. Her var det Larsens oppgave å få valgt Gerd Kristiansen til LO-leder. Davidsen skal etter sigende ha sans for Larsen, og den mektige fagforbundslederen er kjent for å få det som han vil.

samfunn@dagsavisen.no

Fire om Davidsen

Hvordan vil du beskrive Jan Davidsen, og hva har han betydd som leder for Fagforbundet?

Raymond Johansen (Ap), partisekretær

– Jan Davidsen er en veldig varm person, hjemmekjær bergenser og en hardtarbeidende fagforeningsmann. Når han sier noe er det alltid gjennomtenkt, han prater ikke bare for å si noe. Han er veldig tydelig, og sterkt ideologisk forankret. Han er opptatt av sivilsamfunnet også utenfor Fagforbundet, og forstår at det trengs innspill utenfra for å drive forbundet framover. Han er opptatt av Fagforbundets plass i sivilsamfunnet, og ser det som en forutsetning for å tjene medlemmene.

Jens Stoltenberg (Ap), parlamentarisk leder

– Jan Davidsen er en av de viktigste personene i norsk fagbevegelse de siste tiårene. Han har både vært en svært viktig ombudsmann for dem som holder velferdsstatens hjul i gang samtidig som han har vært en viktig samarbeidspartner for å gjennomføre viktige reformer. Han har ikke minst vært en pådriver for likelønn og kjempet for rettighetene til lavtlønte i offentlig sektor.

Roar Flåthen, tidligere LO-leder

– Jeg kjenner Jan Davidsen gjennom det samarbeidet vi har hatt i LO. Han er en tillitsvalgt med stor t. Han har også et stort sosialt hjerte, og er opptatt av de som sitter nederst ved bordet, og trenger vår hjelp. Han har bidratt til at Fagforbundet har fått sterkere oppslutning. Sånn sett har han betydd mye for LOs framgang også. Fagforbundet er ett av de få forbundene som har hatt medlemsvekst de siste årene.

Anniken Huitfeldt (Ap), tidligere arbeidsminister

– Han er veldig bestemt på hvor han vil. Skal du legge fram en sak vil hans første spørsmål være hvordan dette slår ut for lavtlønte kvinner i offentlig sektor. Davidsen er ingen påfugl. Han er rett på sak. Skal han ha gjennomslag for noe, vet han at han må gi noe også. Det gjorde han i arbeidet med pensjonsreformen, og i arbeidet for å få flere heltidsstillinger i offentlig sektor.

Mer fra Dagsavisen