Bjørn Wiggen går av som konsernsjef i Orkla. Orklas styreleder Stein Erik Hagen (bak) sier at det har vært uenighet mellom styret og Wiggen i arbeidet med å rendyrke Orkla som merkevareselskap.

Går på dagen

Konsernsjef Bjørn Wiggen går av som leder av Orkla, etter uenigheter med styreleder Stein Erik Hagen.

– Hovedårsaken til konsernsjefskiftet er uenighet om arbeidsform, sier Orklas styreleder og største aksjonær Stein Erik Hagen.

Analytiker Henrik Schultz i Sparebank1 Markets sier arbeidet med å rendyrke Orkla som merkevareselskap har gått for tregt. Orkla ønsker å satse på produkter innen dagligvarehandel samtidig som annen virksomhet skal selges ut.

– Wiggen har ikke klart å selge Borregaard i Sarpsborg og solenergiselskapet REC. Nye oppkjøp innen merkevare har latt vente på seg. Dette har mye med situasjonen i markedet å gjøre, men Hagen mener opplagt at Wiggen ikke lenger er rett mann for oppgaven, sier Schultz til NTB.

Ny toppsjef

Inn som konsernsjef kommer Hagens mangeårige venn og nestleder i Orkla-styret, Åge Korsvold (66). Han forventes ikke å sitte lenge i stillingen.

– Orkla gjør jo selv et poeng av at han kun er konstituert i stillingen og at det søkes etter en ny konsernsjef, sier Schultz.

Det er fjerde gang på få år at Orkla skifter toppsjef. I 2000 var det Jens P. Heyerdahl, fem år etter fulgte Finn Jebsen og i 2010 gikk Dag Opedal. Mange mener Stein Erik Hagen selv er noe av forklaringen på de hyppige lederbyttene.

En lang prosess

– Jeg så at Dagens Næringsliv skrev at jeg var med på å sparke Heyerdahl. Det er absolutt helt feil. Jeg var ikke i styret på det tidspunktet. Da Finn Jebsen forsvant ut, var jeg akkurat kommet inn i styret, men det var en lang prosess før jeg kom inn. Når det gjelder Opedal, så fikk ikke han sparken, slik avisen framstiller det. Han kom til meg og ba om å få fratre. Han fikk ikke sparken, sier Hagen til E24.no.

Han avviser at han opererer eneveldig som styreleder i Orkla. Beslutningen om å kvitte seg med Wiggen hadde bredt flertall i styret, påpeker han.

– Dette er ikke noe solospill fra min side. Det var et overveldende flertall i styret for dette, sier Hagen, som er største aksjonær i Orkla.

– Skuffet

Bjørn M. Wiggen er skuffet over at han må gå fra stillingen.

– Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke fikk anledning til å levere på den strategien som ble lagt for sju-åtte måneder siden. I min periode har vi solgt Elkem og Borregaard-skogene. Vi har endret strategien og med utbyttet som er vedtatt, har vi betalt ti milliarder kroner tilbake til aksjonærene. Jeg hadde selvsagt håpet på å få anledning til å levere på den strategien, sier Wiggen til DN.no.

Hagen er trygg på at Åge Korsvold vil levere som konstituert konsernsjef.

Foreløpig resultat

– Han har som nestleder hatt en sentral posisjon i styret siden mai 2011, herunder arbeidet med konsernets strategiutforming. Sammen med den øvrige konsernledelsen vil han ivareta den nødvendige kontinuitet i Orkla i tiden som kommer, sier han.

Samtidig med at lederbyttet ble kunngjort, la Orkla mandag fram sitt foreløpige resultat for første kvartal. Det skulle opprinnelig først ha blitt offentliggjort på torsdag, men ble framskyndet som følge av helgens avisomtale i Dagens Næringsliv.

Resultatet før skattekostnader ble på 1,55 milliarder, mot 1,96 milliarder i samme periode i fjor. Det er omtrent på nivå med hva analytikerne ventet på forhånd. (NTB)