Innenriks

Går mot skjebneuke for lærerstreiken

STREIK: Til uka skal partene i lærerstreiken tilbake til forhandlingsbordet. Det haster med å finne en løsning om ikke elever skal møte tomme klasserom ved skolestart.

Fra og med mandag går 5.500 lærere fra Utdanningsforbundet ut i streik fordelt på 132 skoler Norge rundt. Også de mindre lærerorganisasjonene Skolenes Landsforbund og Norsk Lektorlag har varslet at de vil trappe opp streiken om kort tid, mens Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) avventer en opptrapping. Så langt er det bare ungdoms- og videregående skoler som er tatt ut. Det betyr at tusenvis av skoleungdommer vil risikere å komme til tomme klasserom første skoledag.

Rammer feil

Og streiken kan ramme enda flere. Lektorlaget og landsforbundet vil trappe opp streiken når det nærmer seg skolestart for å ramme arbeidsgiverne så hardt som mulig.

- Det er ingen hemmelighet at vi er en liten forening, så vi må prøve å ramme arbeidsgiver på steder det svir. Vi har hele tida planlagt å ta sikte på undervisningen, sier Gro Elisabeth Paulsen, leder i lektorlaget.

- Til uka er det planleggingsdager, og sånn vi vurderer det vil det å streike de dagene ramme lærerne selv. Det har også å gjøre med hva vi bruker streikekassa og kontingenten til, sier Anne Finborud i landsforbundet.

MFO venter avventer foreløpig streikeuttaket.

- Vi vurderer det fortløpende, sier leder Hans Ole Reian.

Mulig løsning

Nå jobbes det hardt fra alle kanter for å finne en løsning på konflikten, og riks­mekleren vil om kort tid innkalle partene til et møte i begynnelsen av neste uke, mest sannsynlig tirsdag.

Lærerorganisasjonene mener det viktigste som må til for å unngå at streiken skal ramme elever og foreldre, er at KS kommer dem i møte i deres krav om arbeidstid.

- Det som må til, er at arbeidsgiversiden beveger seg bort fra sine opprinnelige krav og nærmer seg en mer fleksibel avtale, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

- KS har muligheten til å avverge denne krisen. Hvis de tar bort streikegrunnlaget, tar de bort streiken, sier Paulsen i lektorlaget.

- Det som skal til, er at vi ganske fort klarer å bli enige om hva vi synes er de viktigste kriteriene for å gjenopprette god tillit til lærerne og som gir lærerne rammer til å gjøre jobben sin og bli verdsatt, sier Finborud i Skolenes Landsforbund.

- Vi mener KS må vise at de virkelig har tenkt seg om, og har innsett at utgangspunktet de hadde i vår ikke kan godtas av lærerne, sier Reian i MFO.

- Vanskelig

Samtidig viser lærerorganisasjonene en ny optimisme til en rask løsning. Mye av grunnen er det de mener er nye toner fra KS, etter at forhandlingsleder Per Kristian Sundnes sa til NRK torsdag at KS er «villige til å diskutere alt». Sundnes fortalte etter at konflikten var et faktum at KS ikke hadde mer å gi. Nå letter han litt på retorikken.

- Det er veldig viktig at en framtidig avtale legger til rette for å invitere til å kunne utvikle en god samarbeidskultur på skolene. Alle er enige i at det er viktig å utvikle en god samarbeidskultur i skolen. I den utviklingen er tilstedeværelse et element, og det er vi innstilt på å diskutere, sier Sundnes til Dagsavisen.

- Har du fått utvidet ­mandatet ditt fra hovedstyret i KS?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Selv er han forsiktig optimist for å finne en løsning før elevene er tilbake fra sommerferie.

- Det er et mål for oss å finne en løsning før skolestart, og det er et mål for de andre partene. Det er et godt utgangspunkt, men det blir vanskelig, sier Sundnes.

- Jeg synes det er svært positivt at KS viser vilje til bevegelse. Det er nødvendig hvis de håper på en rask løsning, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal til Dagsavisen.

stian.fyen@dagsavisen.no

Avviser Oslo-kopi

I Oslo, som er eget tariffområde, kom partene fram til en løsning parallelt med at partene i kommunene havnet i konflikt. I stedet for tvungen tilstedeværelse for lærerne på skolen satt de heller i gang forsøksprosjekter med økt tilstedeværelse. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har også bedt partene se til Oslo i jakten på en løsning på streiken. Sundnes i KS er ikke sikker på om løsningen de kom fram til i Oslo vil være den rette for resten av landet.

- Vi har diskutert flere ting, og vi vet hva Oslo har gjort. I Oslo har man utvidet forsøksordninger man har hatt en stund. Vi har også hatt mange forsøksordninger i stat og kommune gjennom skolepakkene, og flere ordninger har vært evaluert så langt tilbake som 2002. De konkluderer med at en god samarbeidskultur er viktig for skolen, sier Sundnes.

- Selv om Oslo er en stor kommune må vi komme fram til en avtale som passer for samtlige kommuner og fylkeskommuner i Norge. Vi har registrert hva som har skjedd i Oslo, men jeg er ikke sikker på at det er en god løsning for oss, legger han til.

Mer fra Dagsavisen