Dagsavisens sjefredaktør, Arne Strand, mener den kritiske rapporten ett år før valget var noe av det verste som kunne ramme partiet nå.

- Galt av Jens å gå nå

Dagsavisens sjefsredaktør Arne Strand reagerer på kravet om at Jens Stoltenberg bør gå av etter kritikken fra 22. juli-kommisjonen.

Det ville ha vært ­konstitusjonelt uryddig og politisk galt dersom ­Stoltenberg gikk nå, skriver Strand i en politisk kommentar som er lagt ut på NyeMeninger.no.

 

Strand viser til at VG på lederplass i går skrev at Jens Stoltenberg bør gå av. Avisen viste til at han selv har sagt at han erkjenner ansvaret for konsekvensene av 22. juli. Stoltenberg har flertall i Stortinget, og dermed makten til å bli sittende. «Men han bør ha anstendighet til å gå», mener VG.

- Avisen går for langt. Det ville ha vært konstitusjonelt uryddig og politisk absurd dersom statsministeren og dermed hele regjeringen gikk av på grunn av en sterkt kritisk granskingsrapport. Regjeringer går av etter valgnederlag, etter å ha bli felt i Stortinget på et kabinettsspørsmål eller mistillitsforslag eller fordi koalisjonsregjeringen går i oppløsning, slik Borten-regjeringen gjorde i 1971, slår Strand fast i sin kommentar.

- Statsminister Jens Stoltenberg ville bli sett på som en som stakk av fra ansvaret hvis han trakk seg før han møter Stortinget til debatt om rapporten, mener Strand.

Han understreker at det kan tenkes at kritikken fra opposisjonen blir så sterk at statsministeren finner det vanskelig å fortsette til tross for at regjeringen har flertall i forsamlingen.

- Det er lite trolig. Statsministerutfordrer Erna Solberg er ikke på regjeringsjakt. Hun er ikke interessert i regjeringsskifte året før stortingsvalget. Opposisjonen med Erna i spissen vil kritisere Jens, men ikke så nådeløst at han kaster kortene, mener Strand.


Les hele innlegget og ta debatten her.