Innenriks

Full våpenstrid i Politi-Norge

KONFLIKT: Politifolk krever å få bære våpen ved 
hofta for å kunne håndtere stadig hardere kriminelle. 
Politimestrene i fem av Norges største politidistrikter sier bestemt nei til generell bevæpning av sine 
tjenestemenn.

En undersøkelse Dagsavisen har gjort ved fem av de mest sentrale politidistriktene i Norge viser at politifolk og politisjefer er på full kollisjonskurs i våpenspørsmålet. De fem politimestrene som har svart på sitt syn på generell bevæpning vil spille en enda mer sentral rolle ved en framtidig omorganisering av Politi-Norge. Landets politidistrikter kan da bli redusert fra dagens 27 til så få som fem eller seks distrikter.

Konsekvent nei

Fra 1. oktober skal alle patruljerende politibiler i Norge ha medbrakt våpen og ammunisjon. Endringen betyr at patruljer slipper å måtte reise inn til politistasjoner for å hente våpen, og at skytevåpen finnes i låste rom i patruljebilene, noe som kalles framskutt lagring. Vanlige politifolk mener det ikke er nok. Sjefene er av en helt annen oppfatning.

- De tiltak som er iverksatt med framskutt lagring og snart muligheten til å ha lettere tilgang på ammunisjon, er så langt tilstrekkelige, sier Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold til Dagsavisen.

- Jeg er mot generell bevæpning av politiet. Generell bevæpning vil kreve mer trening, flere ressurser, mer mannskap og flere treningsfasiliteter. Det er det ikke rom for akkurat nå, sier konstituert politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Marit Fostervold Johansen, med hovedkvarter i Trondheim. Politimesterne i politidistriktene Agder, politimester Kirsten Lindeberg, i Troms, Ole Bredrup Sæverud, og Hordaland, Geir Gudmundsen, som holder til i henholdsvis Kristiansand, Tromsø og Bergen, nøyer seg med å formidle at de er mot generell bevæpning, uten nærmere begrunnelse.

Forventninger

Undersøkelsen viser at politimesterne er samstemte i spørsmålet om hvorvidt norske politimenn og kvinner skal få bære våpen som en del av sin vanlige utrustning. Det er derfor ventet å gå en kule varmt i diskusjonene om bevæpning av Politi-Norge i tida som kommer. På sitt landsmøte i Molde i november i fjor vedtok nemlig et flertall i Politiets Fellesforbund (PF) å si ja til generell bevæpning. Politifolk mener at våpnene må være en del av deres arbeidsutrustning. Vedtaket var en stor seier for daværende nestleder i PF, Sigve Bolstad. Han overtok senere som leder for det mektige Politiforbundet som teller hele 14.100 medlemmer. Bolstad er beredt til å kjempe for generell bevæpning i politiet og appellerer nå til Erna Solberg og Siv Jensen, som sitter i sonderinger med KrF og Venstre i Nydalen.

- Vi har en klar politisk forventning til at en ny regjering tar vårt landsmøtevedtak om generell bevæpning på alvor. Jeg oppfordrer landets politiske ledelse til å stille opp for våre medlemmers krav. De mener det er viktig og nødvendig å få bære våpen under tjeneste, sier Bolstad til Dagsavisen.

Han peker på at det lovløse miljøet er blitt hardere og at kriminelle er villige til å gå stadig lenger i konfrontasjoner med politifolk.

- Forbrytere er blitt mer organisert, hardere, profitten er større. Hva venter på veien når vi snakker om terrorbildet, og gjengbander? Det kan ikke være slik at ordensmakta - vi som står midt i dette - ikke skal kunne ha de redskapene vi trenger for å takle situasjonen der og da. Som polititjenestemann vet du jo aldri hva du kommer ut for - en melding om husbråk i en bolig eller blokk kan fort bli en situasjon på liv og død for tredjeperson og for politifolk som skal løse oppgaven og verne om liv. Da er det viktig at du har et nødvendig hjelpemiddel, som skytevåpen, for hånden, sier Bolstad.

POD skeptisk

Hvis Politi-Norges øverste ledelse får siste ord, kan imidlertid den enkelte politimann se bort fra behovet for å bære våpen ved hofta under ordinær operativ tjeneste. Etter at Politiets Fellesforbund sa ja til en slik bevæpning gikk Politidirektoratet (POD) straks ut og pekte på at norsk politi er god til å løse kritiske situasjoner uten bruk av våpen.

- Dette er noe vi har lang tradisjon med, og det har så langt vært slik vi ønsker å ha det. Spørsmålet om bevæpning er langt på vei et verdispørsmål, og viktig når vi skal bestemme hva slags politi vi skal ha i Norge. Dette er det til sjuende og sist politikere som må avgjøre, kunngjorde assisterende politidirektør Vidar Refvik som slo fast at POD står fast på sin holdning om ikke generell bevæpning av norske politifolk.

PF-leder Sigve Bolstad understreker at han og forbundet har forståelse for politiledelsens synspunkter.

- Jeg er ydmyk i forhold til at det er andre vurderinger og argumenter i denne saken. Men jeg er ikke i tvil - generell bevæpning er rett vei å gå og vi vil stå på for å få til dette, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen