Martin Kolberg støttet ikke åpen høring om Giske-sakene. Dette bildet er tatt under kontrollhøring om 22. juli i forrige uke. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Full krangel om Giske-høring

Martin Kolberg (Ap) mener opposisjonen misbruker kontroll- og konstitusjonskomiteen når den har vedtatt åpen høring der Trond Giske må forklare seg.

Næringsminister Trond Giskes (Ap) svar til kontrollkomiteen om Entra-saken og Telenor-saken er ikke tilfredsstillende, og komiteen ønsker en åpen høring der Giske må møte opp og forklare seg. Dette vedtok flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen i går. Arbeiderpartiets Martin Kolberg stemte imot dette.

- Det som skjer nå, er at opposisjonen bruker komiteen som teaterscene i forsøk på å stigmatisere statsråden og regjeringen, sier Martin Kolberg til Dagsavisen.

Han mener Giske har svart komiteen på den måten han kan svare på den typen spørsmål som er stilt. Kolberg tilføyer at spørsmålene som ble stilt Giske, krever informasjon som det ikke har vært spurt etter i tidligere saker om statlig eierskap.

Kolberg mener komiteen går ut over sitt område når den krever svar på disse.

 

- En teaterscene

- Det er helt umulig å tenke seg at det skal institueres en praksis der Stortinget skal få innsyn i valgkomiteers arbeid. Det setter selskapene i en håpløs situasjon. Ingen tidligere regjeringer har svart på denne typen spørsmål. Ved å stille de spørsmålene som har vært stilt, bryter komiteen prinsipielt med den konstitusjonelle praksis, sier Kolberg.

Han mener vedtaket i går må ses i forlengelsen av utsagn som blant andre Frp-leder Siv Jensen har kommet med, om at Giskes håndtering minner om korrupsjon.

- Dette dokumenterer at de bruker komiteen som teaterscene, sier Kolberg.

 

Skal kontrollere

- Dette sier Kolberg hver gang han ikke liker noe, og det har han gjort en rekke ganger før. Det er hans privilegium. Hvis ikke det er komiteens ansvar for å kontrollere, hva er da komiteens ansvar? spør Høyres Per-Kristian Foss, som skal være saksordfører for høringen.

Han får støtte fra komiteens leder, Anders Anundsen i Fremskrittspartiet, som også mener dette er noe Kolberg sier for ofte.

- Det er leit og beklagelig, og det er en uheldig vane han har tillagt seg. Kolberg har ikke definisjonsrett over hva som er politisk spill. Det blir ikke politisk spill med mindre han lager det, sier Anundsen.

Han mener komiteen har sitt på det rene når den ber om en høring.

- Poenget er å få fram fakta. Det har vi ikke lyktes med så langt. En høring er en god anledning til å få dette fram, og jeg forstår ikke at regjeringen ikke ønsker dette velkommen, sier Anundsen.

 

Overrasket

Trond Giske uttalte til NTB i går at han ser fram til høringen og vil bruke den til «å få slått fast fakta i saken». Det mener Anundsen er rett innstilling.

- Derfor er jeg overrasket over den tiraden Kolberg kommer med, og jeg er usikker på om Giske og resten av partiet er enige med ham. Det får de ta et oppgjør om på kammerset, sier Anundsen.

Kolberg avviser at han kommer med slike karakteristikker ofte.

- Når jeg bruker uttrykket «politisk spill», så er det grunnlag for det. Dette har jeg brukt to ganger: I saken mot Jonas Gahr Støre, som viste seg å ikke ha innhold, og i denne saken, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no