Innenriks

Full krangel om barnehageplasser

Regjeringen har kuttet 7.000 barnehageplasser, mener Ap. Tull, sier kunnskapsministeren som mener det heller er kommet 3.400 nye plasser under de blåblå.

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, hevdet i Dagsavisen i forrige uke at regjeringen har kuttet 7.000 barnehageplasser. «Det er blitt flere plasser med denne regjeringen. Hvorfor sier du at det er færre?» spurte irritert kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Twitter. Ifølge ham er det snarere kommet 3.400 nye barnehageplasser under Solberg-regjeringen.

Hvordan kan det ha seg at nestlederen i Norges største parti og ministeren på feltet kan telle så forskjellig?

LES OGSÅ: Røe Isaksen: – Forskjellene mellom barnehagene er for store

Aps regnestykke

Hold hodet kaldt og heng med videre for forklaringen:

Da den rødgrønne regjeringen avga sitt siste budsjett høsten 2013 for året 2014, bevilget de 214 millioner kroner ekstra til en opptrapping til to barnehageopptak, noe som tilsvarer 2.870 nye barnehageplasser.

Dette ble kuttet av den blåblå regjeringen da de overtok makten og la sin hånd på 2014-budsjettett. Altså forsvant 2.870 nye barnehageplasser, mener Ap.

I samme budsjett økte regjeringen kontantstøtten. Dermed antok man at færre ville ha behov for barnehage, og bevilgningen til barnehage ble derfor redusert med 340 millioner kroner. Noe som tilsvarer 4.090 barnehageplasser.

I sum fører dette til at den blåblå regjeringen kuttet 6.960 barnehageplasser i sitt første budsjett for 2014 sammenlignet med det den rødgrønne regjeringen la opp til for 2014.

– Alle tallene er fra Torbjørn Røe Isaksens eget brev til Stortinget av 3. desember 2013. Det er hans regnestykker, hans tall og hans forklaringer og hans første prioritering som statsråd, sier Tajik.

LES OGSÅ: Fagforbundet: – Hadde Damvokteren vært en kommunal barnehage ville ikke dette skjedd

Revers

– Det er ikke mulig å komme fram til et kutt på 7.000 plasser. Da må man regne med kutt som ble reversert og stoppe klokka i 2013, sier Isaksen.

Han erkjenner at regjeringen kuttet den ekstra bevilgningen som skulle gå til to barnehageopptak og at man som følge av en økt kontantstøtte antok at det ble behov for færre barnehageplasser. Men der stopper enigheten.

Våren 2014 så regjeringen at innretningen på kontantstøtten ikke virket slik de trodde. Færre valgte kontantstøtte fremfor barnehageplass enn antatt. Under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett ble derfor bevilgningen til barnehagene oppjustert til det som tilsvarer 2.000 barnehageplasser.

– Pengene ble lagt inn igjen, og plassene ble ikke borte. Derfor blir Aps regnestykke helt villedende, forklarer Isaksen.

I tillegg til å reversere kutt, har regjeringen bevilget mer penger til nye plasser: I budsjettet for 2015, som ble avgitt høsten 2014, var regjeringen sammen med KrF og Venstre enige om å bevilge 330 millioner kroner til nye barnehageplasser. Helårseffekten for dette i 2016 er 729 millioner kroner og utgjør 3.400 flunkende nye barnehageplasser, forklarer Isaksen.

Vel og bra, men pengene er ikke øremerket barnehager, svarer Ap.

– Hvis regjeringen så at de tok feil når de trodde at småbarnsfamilier skulle velge kontantstøtte framfor barnehageplass, kunne man kanskje ventet at de tilsvarende foreslo bevilget tilskudd til barnehageplasser. Men det var KrF og Venstre som under stortingsbehandlingen måtte presse det inn. Resultatet ble likevel under halvparten av de 4.090 plassene som ble tatt ut av statsbudsjettet, sier Tajik.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Reelle tall

Isaksen mener man ikke bare kan se på hvor mange barnehageplasser man har prioritert i et budsjett. Man må se på hvor mange barnehageplasser det reelt sett er. Ifølge Kunnskapsdepartementet har dekningsgraden, det vil si andelen barn som får barnehageplass, økt fra 90 prosent i 2013 til 90,2 prosent i 2014. Antallet heltidsplasser i norske barnehager har heller ikke gått ned, men heller økt: I 2013 var det 280.443 helårsplasser, i 2014 har det økt til 280.785 plasser.

– Det har på ingen måte blitt færre, men tvert imot flere plasser. Ap må lenger ut på landet med dette regnestykket. Selv om det er kommunevalg, må man forvente et minstemål av redelighet fra Norges største og presumptivt mest seriøse opposisjonsparti, sier han.

LES OGSÅ: Line Miriam Sandberg i strupen på Hadia Tajik

Mer fra Dagsavisen