Innenriks

Full forvirring om formuesskatt

Fremskrittspartiet er ikke enige om hvorvidt formuesskatten skal fjernes i neste periode. Frp-nestor Carl I. Hagen synes det finnes viktigere ting å bruke penger på.

Det er full forvirring om formuesskatten i Fremskrittspartiet. Mens partiets finanspolitiske talsperson Ketil Solvik-Olsen har uttalt at partiet gikk inn for å fjerne formuesskatten helt i neste stortingsperiode, varsler leder av programkomiteen Per Sandberg at grasrota ikke er enige i at fjerning av formuesskatten bør ha øverste prioritet.

I går understreket imidlertid partileder Siv Jensen (Frp) at «Fremskrittspartiet vil prioritere å fjerne formuesskatten», ifølge NRK.

Men nå sier Frp-nestor Carl I. Hagen til Dagsavisen at partiet ikke bør prioritere å fjerne formuesskatten i neste periode.

- Jeg mener andre ting er viktigere enn å fjerne formuesskatten de neste fire årene. Men vi må gå inn for gradvis å redusere den, sier Hagen, som var partileder i Frp fra 1978 til 2006.

Prøver å finne en løsning

Siv Jensen uttalte i går til NRK at Frp nå diskuterer hvordan de kan fjerne formuesskatten og likevel unngå at de rikeste ender opp med å bli nullskattytere. Etter det Dagsavisen erfarer arbeider programkomiteen på spreng for å finne en løsning i løpet av helgen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har anklaget Frp for å tåkelegge sin skattepolitikk. Nå ber finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) Frp bestemme seg.

- Frp kan ikke både være for og imot formuesskatten. Nå må Siv Jensen og Fremskrittspartiet bestemme seg for om de vil fjerne formuesskatten de neste fire årene eller ikke, sier Ap-veteranen.

Les også: Snur om formuesskatt

15-milliarderskutt

Finansministeren påpeker at det ikke finnes noen erstatning for formuesskatten som kan fordele godene like godt.

- Hvis du fjerner formuesskatten vil du få store urettferdigheter i skattesystemet. Mange av de rikeste vil kunne bli tilnærmet nullskattytere, sier Johnsen.

Han påpeker at formuesskatten gir 15 milliarder kroner inn i felleskassen. Hvordan de borgerlige skal finansiere velferdsgodene uten disse inntektene stiller han seg undrende til.

- Det vil bli mindre penger til andre viktige fellesoppgaver som helse, omsorg, samferdsel og skole, sier Johnsen.

Han synes det er merkelig at Høyre og Frp vil gi gjennomsnittlig 3 millioner kroner i skattelette til de rikeste i Norge.

Les også: - De vil gi rike nullskatt

Sterke reaksjoner

Carl I. Hagen understreker at Frp vil redusere formuesskatten. Men de ønsker ikke rike nullskattytere.

- Vi er prinsipielt mot formuesskatten, men vi er for at de rikeste må betale skatt, sier Hagen til Dagsavisen.

Høyre har lovet å fjerne formuesskatten, men ikke før de har funnet skattegrep for å ta de rikeste. Det har de ennå ikke gjort, og i går krevde Professor Guttorm Schjelderup og professor Jarle Mjøen ved Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) svar på hva Høyre egentlig mener. Og svarene må komme før valget, understreker skatteekspertene.

Nå er næringslivet forvirret over Frps signaler. Det sier både Virke og NHO, ifølge NRK.

- Næringslivet registrerer jo at det sås tvil om hvorvidt Frp og Høyre står fast ved tidligere løfter, sier Harald J. Andersen, direktør for samfunnspolitikk i handels- og servicenæringens organisasjon Virke.

Solberg Lover ingenting

Heller ikke Høyres leder Erna Solberg kan love å fjerne all formuesskatt i løpet av neste stortingsperiode. Det er urolige og uforutsigbare tider, og 15 milliarder kroner er mye penger. Dessuten vil hun sikre seg mot at skattepolitikken endres så mye og så raskt at det åpnes et vindu for nullskattytere. Solberg tviholder på prinsippet om at den som tjener penger, også skal betale skatt, ifølge NTB.

- Vi har aldri lovet å fjerne alt i løpet av én periode. Men vi skal fjerne de elementer som særlig rammer små og mellomstore bedrifter. Formuesskatten vil bli redusert litt hvert år, men det kan være fornuftig å beholde en del av ordningen en stund lenger, sier Solberg til NTB.

Venter med svar

- De fire partiene som har ambisjon om å danne en borgerlig regjering hvis det blir borgerlig flertall ved valget, går inn for en gradvis reduksjon av en skatt som bare ilegges norske eiere, ikke utenlandske, og som er en stor og urimelig belastning for næringslivet, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner ifølge NTB.

Sanner bruker bevisst formuleringen «trappe ned». Hvis formuesskatten skal fjernes helt, må det tas noen nye grep for å hindre flere blir nullskattytere. Kort fortalt vil Høyre sørge for at den som tjener penger, skal betale skatt.

Partiet har ikke alle detaljene klare for å unngå nullskatt-tilfeller, og Sanner synes det er drøyt av Ap å kreve alt på bordet med én gang.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Dette har de sagt

Ketil Solvik-Olsen, finanspolitisk 
talsperson i Frp. 14. november 2012 i NRK P2s «Politisk kvarter»:

«Vi ønsker å fjerne formuesskatten i løpet av en fireårsperiode.»

Per Sandberg, leder av program­arbeidet i Frp. 11. desember 2012 til Dagsavisen:

«Partiet er ikke enig med programkomiteen om at formuesskatten står øverst på lista over skatter og avgifter vi skal fjerne.»

Christian Tybring-Gjedde, avgift­spolitisk talsperson i Frp.
11. desember 2012 til NRK:

«Vi har sagt at vi skal fjerne formuesskatten. Det er vi ikke like sikre på nå.»

Siv Jensen, Frp-leder 12. desember 2012 i NRK P2s «Politisk kvarter»:

«Fremskrittspartiet vil prioritere å fjerne formuesskatten.»

Carl I. Hagen, tidligere Frp-leder i dag til Dagsavisen:

«Andre ting er 
viktigere enn å fjerne formuesskatten de neste fire årene.»

Mer fra Dagsavisen