Innenriks

Frykter tysk avisdød

Den tradisjonsrike tyske avisen Frankfurter Rundschau trues av konkurs. Mediebransjen frykter mer avisdød.

Det var onsdag uklart om det var mulig å redde den venstreliberale avisen, som første gang kom ut i 1945, har 487 ansatte og 118.000 abonnenter og løssalgskjøpere. Men staben i avishuset varslet kamp.

– Dette er ikke slutten for Frankfurter Rundschau, skrev de ansatte i en felles kommentar på avisens nettsider.

– Leserne skal fortsatt hver dag få levert en leseverdig avis hjem til seg selv, eller kunne kjøpe den i kiosken, het det.

Falt mellom stoler

– Frankfurter Rundschau har så å si falt mellom alle tenkelige stoler, sier den norske journalisten Dag Yngland i Berlin til NTB.

– Avisen flyttet deler av sin redaksjon til Berlin, men greide verken å framstå som nasjonal eller regional, mener han.

– Den var i sin tid et pustehull for 68-ergenerasjonen. Men de gamle kulturradikalerne er blitt konservative på sine eldre dager, og dette har sammen med sviktende annonseinngang rammet Frankfurter Rundschau hardt, sier han.

Samtidig har den mer høyreorienterte konkurrenten og bysbarnet Frankfurter Allgemeine Zeitung fått et friskere preg, tilføyer Yngland. Alle disse faktorene har på sitt vis bidratt til å svekke Frankfurter Rudschaus økonomi.

Avisdød

– Avisdøden har nådd Tyskland, fastslår Der Spiegel.

Nyhetsmagasinet kan ikke dy seg for å være spydig mot Frankfurter Rundschau og antyder at det må være en trøst for de ansatte i avisen at de endelig er først med noe – om det så er å gå konkurs.

Men tonen i Der Spiegels kommentar preges av bekymringer for papiravisenes framtid også på det tyske markedet.

– Tyskland opplever nå et fenomen som andre land har kjent til i årevis, fastslår magasinet.

I medieligaen spilte Frankfurter Rundschau mot stjernelag som Frankfurter Allgemeine, Die Welt, Süddeutsche Zeitung og Die Tageszeitung (taz). Blir den det første offeret for en aviskrise i Tyskland der andre vil følge etter? spør nyhetsbyrået DPA.

Mer fra Dagsavisen