Innenriks

Frykter sjøpromille

SJØVETT: Nær hver femte nordmann frykter berusede båtførere når man selv er ute på sjøen. - Det har de god grunn til, mener Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

Det er en spørreundersøkelse blant 1.249 personer, utført av Ipsos MMI for AV-OG-TIL, som viser at 18 prosent er redde for fyllekjøring til sjøs.

- Erfaringene viser at folk har god grunn til å være oppmerksomme på at det kan være fulle båtførere på sjøen. Du kan ikke ta det for gitt at alle er like opptatt av sikkerhet. Derfor bør man være forsiktig, sier Randen.

- Farligst på Østlandet

- Undersøkelsen dere har fått gjennomført, viser at frykten for berusede båtførere er størst på Østlandet. Her er 23 prosent redde for fulle båtførere. Hvorfor er det slik, tror du?

- Undersøkelsen speiler nok at det er en annen alkoholkultur i Oslo og på Østlandet enn andre steder i landet, at det drikkes mer her. Båtene brukes nok også på en annen måte på Østlandet enn for eksempel i Nord-Norge, hvor det er flere yrkesfiskere og de har større respekt for sjøen, svarer Randen.

- Mens båtene her på Østlandet i større grad er et sted for fest og fyll?

- Det er å dra det litt langt, men i større grad brukes nok båtene i forbindelse med trivsel, kos og ferie. Derfor er det også mest promillekjøring til sjøs på Østlandet.

- Spekulerer i promille

I løpet av første halvår anmeldte Oslo-politiet ni båtførere med promille over den lovlige grensen på 0,8, ifølge TV 2. 14 båtførere fikk advarsel for å ha en promille tett oppunder promillegrensen. I første halvår i fjor var det fem båtførere som ble anmeldt og sju båtførere som fikk en advarsel.

- De siste årene har det vært en klar tendens til at flere spekulerer i høy promille, uttalte leder av Oslo havnepoliti, Roar Isaksen, da TV 2 omtalte halvårstallene.

Tidligere i år fikk SV regjeringen med på å vurdere å senke promillegrensen til sjøs til 0,2, den samme grensen som bilførere må forholde seg til.

- Ønsker dere i AV-OG-TIL også en slik reduksjon?

- Vi driver en kampanje for å få folk til å tenke gjennom risikoen og faren ved å drikke alkohol i ulike situasjoner. Promillegrensen er ikke noe vi kommenterer, svarer Randen.

- Unødvendige dødsfall

48 organisasjoner er medlemmer i AV-OG-TIL, blant disse finner vi alt fra Actis - rusfeltets samarbeidsorgan, til flere politiske partier og Den norske legeforening. AV-OG-TIL er også opptatt av risikoen ved å drikke alkohol blant annet når man er på jobb, under graviditet og i forbindelse med idrett og fritidsaktiviteter.

- Hvor farlig er fyllekjøring til sjøs?

- Fulle båtførere er en utfordring fordi de både setter seg selv og andre i fare. Samtidig er båtene raskere enn tidligere og det er mer trafikk på sjøen enn før. Så utfordringene for båtførerne er blitt større. Det er derfor gode grunner til å holde seg edru til sjøs, svarer Randen.

- Vi ser jo også at mange av dem som drukner på sjøen, gjør det på grunn av promille. Disse tragiske dødsfallene er helt unødvendige, tilføyer hun.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen