Innenriks

Frykter for personvernet

Marit Arnstad frykter for sikkerheten etter at Stortinget krever tilgang til politikernes mobiltelefoner.

I forbindelse med innføringen av nytt IKT-regime på Stortinget, har alle representanter blitt bedt om å laste ned flere sikkerhetsapper på telefonen.

Gjennom installasjonen ber appen blant annet om muligheten for tilgang på all informasjon på telefonen, nøyaktig GPS-posisjon og muligheten til å overta telefonens kamera.

Det har fått parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til å riste på hodet.

I et brev til presidentskapet på Stortinget uttrykker Arnstad bekymring over informasjonen som kan hentes gjennom appen.

– Blant annet ønsker jeg ikke at noen skal kunne få en presis GPS-posisjon over hvor jeg til enhver tid befinner meg, sier Arnstad til Dagsavisen.

Hun er også særlig kritisk til mangelfull informasjon fra Stortinget om sikkerhetsappen. Ingen av stortingskollegene hun har spurt har i det hele tatt visst at de har denne programvaren på sin mobiltelefon.

– En del av oss ønsker å gjøre noen egne vurderinger rundt sikkerhet og personvern. Det bør vi også få lov til, sier hun.

2014: Erna Solberg: – Vil straffeforfølge ulovlig overvåking

– Må kunne slette innhold

– Arnstad har ingen grunn til å bekymre seg, sier leder for strategi og innovasjon på Stortinget, Frode Rein.

Han sier han forstår at Arnstad stiller spørsmålene, når appen ber om den tilgangen den gjør.

– Poenget er at dersom en representant blir frastjålet telefonen på reise, med jobbdokumenter eller personlige bilder, vil vi ha muligheten for å slette innholdet på telefonen før det skjer noe galt. Da må vi ha tilgang til minnet på telefonen, sier Rein.

Han sier at i teorien så finnes det noen i Stortingets administrasjon som kan få tilgang til all informasjon som ligger på en representants mobiltelefon.

– Her på Stortinget er det kun to navngitte administratorer, og vi logger enhver aktivitet som skjer på den kontoen. Alle våre administratorer er på forhånd sikkerhetsklarert opptil hemmelig, sier Rein.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Tar selvkritikk

Direktør for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Roger Johnsen, sier mer eller mindre det samme som Rein, at det først og fremst er positive og ønskede effekter ved verktøyet Arnstad stiller spørsmål ved.

Samtidig påpeker han at informasjon om bruk og hva som ligger på telefonen i teorien kan tas ut av administratorer.

– Derfor anbefaler vi alltid de som administrerer disse nettverkene at de informerer brukerne, i dette tilfellet Stortinget, detaljert om hva slags informasjon de kommer til å registrere, slik at alle kan vite hva de eventuelt utsetter seg for, sier han.

Det siste tar Rein på Stortinget selvkritikk på.

– Det viktigste vi kan ta lærdom av her er at vi kan bli flinkere til å opplyse om hva de ulike systemene våre gjør.

Mer fra Dagsavisen