Innenriks

Frykter følgene av nye permitteringsregler

NÆRINGSLIVET: Regjeringen øker antall dager bedriftene må betale ansatte lønn ved permitteringer, fra dagens 10 til 20 dager. Bedriftsforbundet og NHO frykter konsekvensene.

– Det er uforståelig at regjeringen kommer med et slikt forslag nå som vi står overfor et svakere arbeidsmarked. Dersom disse endringene blir vedtatt, vil det legge ytterligere press på bedrifter som opplever en vanskelig økonomisk situasjon, sier Svein Oppegaard, NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, til NTB.

Han sier endringen vil bli særlig merkbare for eksportrettet industri og bedrifter med store svingninger i ordremassen.

– Muligheten til permittering er et avgjørende virkemiddel for å kunne ha fleksibilitet for konjunkturutsatte bedrifter, samtidig som det gir mulighet til å beholde viktig kompetanse og flest mulig faste ansatte i bedriften, sier Oppegaard.

Sparetiltak

Regjeringen regner med å spare 82 millioner kroner på å øke bedriftenes lønnsplikt. Andre endringer i regelverket for permitteringer skal gi innsparinger på ytterligere 62 millioner, skriver Dagens Næringsliv.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil også redusere antall uker en permittert ansatt kan få dagpenger fra Nav, fra 30 til 26 uker. Regjeringen vil også fjerne liberale permitteringsregler i fiskeindustrien.

Regjeringen begrunner endringene med at arbeidsmarkedet i hovedsak er stabilt og mener det er ønskelig å motvirke et unødig omfang av permitteringer. Usikkerheten ved å være permittert over lengre tid kan være mer belastende enn å måtte finne nytt arbeid, fastslår regjeringen i sitt budsjettforslag.

– Regjeringen gjør det vanskelig for små og mellomstore bedrifter som opplever motgang. De har vanligvis dårligere soliditet og færre å dele belastningen på, sier administrerende direktør Lars-Erik Sletner i Bedriftsforbundet til avisen.

Kan føre til oppsigelser

Bedriftsforbundet mener resultatet av å doble arbeidsgiverperioden vil føre til at flere bedrifter vil si opp folk raskere i stedet for å bruke permittering som et virkemiddel for å beholde ansatte.

Bedriftsforbundet setter også spørsmålstegn ved framstillingen av arbeidsmarkedet som stabilt og ved tilstrammingen av Navs praksis for dagpengeutbetaling. Sammen med et nytt permitteringsregelverk, vil situasjonen bli enda vanskeligere, mener Sletner. (NTB)

Mer fra Dagsavisen